KABA

GK “Ivan Goran Kovačić” obilježio Svjetski dan čitanja naglas i Akciju darivanja knjigom

Jučer se, na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld, u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ prigodnim čitalačkim radionicama obilježio Svjetski dan čitanja naglas. Ova manifestacija započela je kad i Akcija darivanja knjiga, kao sastavni dio nacionalne kampanje koja se provodi zadnjih deset godina kako bi se djecu i mlade potaknulo na čitanje i ljubav prema knjizi i pisanoj riječi.

Ravnateljica karlovačke knjižnice i koordinatorica nacionalne kampanje Kristina Čunović iznijela je poražavajuće podatke – naime, svako treće dijete u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnicu u svojoj kući.

– Povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom započinjemo s našom akcijom, s kojom su roditelji i mališani već upoznati, s obzirom na to da ovu akciju provodimo unutar zadnjih deset godina, koliko traje i nacionalna kampanja naziva „Čitaj mi!“. Djeci je od najranije dobi bitno čitati kako bi razvijali i svoj biološki potencijal, o čemu se premalo govori, istaknula je ravnateljica Čunović.

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ svesrdno radi, kroz niz programa i radionica, na promociji čitanja. Stoga je ova akcija sjajna prilika da knjige poklonimo onima koji su u potrebi, a GK „Ivan Goran Kovačić“ ove će godine darivati knjigama i slikovnicama djecu koja su žrtve nasilja u obitelji te su smještena u Skloništu Ženske grupe Karlovac „Korak“.

Gabrijela Vine, knjižničarka Dječjeg odjela, istaknula je kako je pismenost lijepa i neophodna vještina za rast i razvoj čovjeka, a kako knjiga mora biti dostupna svima.

– Vještina i radost čitanja mora se promovirati što više i na čim više lokacija, istaknula je Vine.

Vine ponosno ističe kako je na jučerašnju “brbljavu srijedu” došlo čak 28 učenika OŠ Dubovac te ističe kako se raduje svakom poslijepodnevu provedenom u dječjem društvu uz knjigu.