KABA

Energetska obnova stambenih zgrada

Energetska obnova zgrada svih sektora iznimno je važna zbog smanjenja potrošnje energije, izravno doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova, također pomaže povećanju kvalitete života i općenito stvara bolje uvjeta stanovanja. Karlovac je odavno prepoznao taj potencijal i nastavlja s radovima u tom smjeru. Na gradskom vijeću potegnuto je pitanje energetske obnove.

-Prošle godine objavljen je javan poziv za sufinanciranje energetske obnove stambenih zgrada. Mi smo u tom trenutku prijavili sve naše zgrade koje su bile zainteresirane za obnovu. Prijavljeno je 12 zgrada, a nepovratna sredstva su iznosila oko 600 milijuna kuna. Odluku o subvencioniranju zaprimilo je 8 zgrada, 4 su ostale u razmatranju. Nakon donošenja odluke 3 zgrade su odustale jer je postotak subvencioniranja bio manji od očekivanog. Ugovor je do sada potpisalo 5 zgrada. U prosincu prošle godine ta alokacija je povećana za 30 milijuna kuna od strane resornog ministarstva i Vlade. Trenutno su još 4 dodatne zgrade u konkurenciji da ostvare bespovratna sredstva. Iznos investicije za 5 zgrada je 2 milijuna i 500 tisuća eura, a iznos subvencije u toj investiciji je 1 milijun i 150 tisuća eura, pojasnila je  Andreja Barberić, direktorica Inkasatora.

Ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će novi javni poziv za energetsku obnovu stambenih zgrada, no ovog puta sredstva će biti nacionalna. Zgrade koje imaju spremnu dokumentaciju, a nisu dobile sredstva iz postojeće alokacije ipak će dobiti priliku da ostvare bespovratna sredstva. Inače, karlovačka gradska uprava je među najuspješnijima na nacionalnoj razini po povlačenju bespovratnih sredstva.

Tvrtka Davora Petračića dosta je uspješna u energetskoj obnovi. Postigli su dobar rezultat sa zgradama koje su obnovili.

-Uspjeli smo u tome da smo uzeli 8% nacionalnih sredstava i s 9 zgrada sklopili ugovore koje s pažnjom sada moramo provoditi. Rok nam je do kraja 2024., planiramo cijelu javnu nabavu napraviti već ovaj mjesec, također bit će i konferencija za novinare jer smo dužni izvijestiti javnost da bude transparentno koliko novaca ide na što. Svi okolišni ciljevi  moraju biti zadovoljeni i energija mora biti ušteđena. Nakon što su svi segmenti ispunjeni i početni kapital uložen, tek tada slijedi provjera i naposljetku subvencija, pojasnio je Davor Petračić, inženjer građevine.