KABA

Karlovčanka Ines Pavlačić kandidatkinja za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na listi za članicu Povjerenstva još jedna Karlovčanka

Buran četvrtak u Saboru. Prva točka dnevnog reda sjednice je jedinstvena završna lista za izbor predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koju je predložio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a koja je izazvala svađu oporbe i predlagateljice, HDZ-ove zastupnice Nade Murganić. Naime, pristiglo je 15 prijava – dvije prijave nisu zadovoljavale uvjete, dok je jedna kandidatkinja odustala, nakon čega su održani razgovori i sigurnosna prijava. Murganić je predstavila tko su kandidati za predsjednicu Povjerenstva:

-Aleksandra Jozić-Ileković, Nika Nodilo-Lakoš, Nataša Novaković i Ines Pavlačić. Sve kandidatkinje su podnijele pravovremenu i potpunu prijavu. Ispunile su sve zakonom propisane uvjete i nakon provedene sigurne provjere nema zapreka za njihov izbor.

Ines Pavlačić je Karlovčanka, diplomirana pravnica. Na stranicama Hrvatskoj sabora stoji ovakav životopis:

 

I među kandidatima za članove Povjerenstva još je jedna Karlovčanka i to Tatjana Gojak.

 

-Odbor predlaže sljedeće kandidate: Tatjanu Gojak, Željka Humeka, Dražena Jovića, Aleksandru Jozić-Ileković, Igora Lukača, Nikšu Marušića, Niku Nodilo-Lakoš, Ines Pavlačić, Anu Poljak, Tomislava Šunjića i Doris Ušalj, kazala je Murganić.

Saborski zastupnici će izabrati novo Povjerenstvo tajnim glasovanjem. Bivša predsjednica Povjerenstva i zastupnica Centra Dalija Orešković upozorila je da neki kandidati nisu niti pročitali Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

-A još gore od toga – na pitanje sjećaju li se barem jednog predmeta iz prethodne desetogodišnje prakse rada tog tijela, niti jedan od kandidata se nije mogao sjetiti niti jednog jedinog slučaja.

Krešo Beljak iz HSS-a poručio je Murganić da sudjeluje u farsi u kojoj će vladajuća stranka izabrati osobu koja će štititi HDZ.

Sami birate ljude koji će kontrolirati vas i vašu stranku i kriminal iz vaše stranke. Vi ste dio farse i ja vam se divim što imate želudac uopće sudjelovati u tome, da imate imalo srama jednostavno biste otišli i rekli da u tome ne želite sudjelovati.

No, rasprava je otišla u drugom smjeru pa su u prvi plan došle su bivša i aktualna predsjednica Povjerenstva. HDZ je prozivao Daliju Orešković, dok je oporba branila Natašu Novaković. MOST-ovac Nikola Grmoja podsjetio je da nije glasao za Novaković, no da je ona konkretno radila svoj posao, a slično je poručio i Davor Bernardić iz Socijaldemokrata:

-Nije gledala tko je iz opozicije, a tko je iz vladajućih, da je pokretala postupke protiv ljudi neovisno kojoj stranci pripadaju. Ja vas pitam što je kod Vas konkretno problem? Vaše kolege su glasale za nju. Što se promijenilo? U čemu Vas je razočarala? Možda u pokretanju postupaka protiv premijera, kazao je Grmoja.

-Recite nam jasno i nedvosmisleno – hoćete li smijeniti Natašu Novaković i koga ste na Klubu HDZ-a dogovorili da ćete izabrati za predsjednicu, odnosno predsjednika. Ptice na grani znaju da se priprema smjena Nataše Novaković koja je, po meni, pošteno, odgovorno i pravedno radila svoj posao, mišljenja je Bernardić.

Murganić je odgovorila:

-Kratko – vi ne razumijete da je ovo ponovni izbor, a ne smjena.

HDZ i njegov partner iz HDS-a poručili su da je Dalija Orešković svoju poziciju predsjednice Povjerenstva iskoristila za svoj politički put. Josip Borić i Hrvoje Zekanović:

-I ako govorimo o Povjerenstvu za sukob interesa opet su najglasniji oni koji su bacili najveću ljagu na to tijelo, posebice kolegica Orešković koja je svojim političkim angažmanom i korištenjem predmeta u kojima je donosila odluke za svoj politički rad pokazala da ne drži do takvog tijela.

-Govorimo o Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Pa je li onda u sukobu interesa i sama kolegica Oreškovića koja je upravo preko Povjerenstva došla u Sabor, iskoristila ga je za političke svrhe i svoju političku promociju. Sada će odlučivati tko će biti na čelu Povjerenstva. Kolegica Orešković je svojim djelovanjem potjerala s mjesta potpredsjednika Vlade i čela HDZ-a Tomislava Karamarka.

Na stranu Orešković je stao SDP-ovac Arsen Bauk, piše Media servis, te rekao da je Karamarko smijenjen zbog tadašnjeg koalicijskog partnera MOST-a koji je htio glasati za njegovo nepovjerenje.

-Najveći krimen Dalije Orešković, ako je to krimen, je to što je Andrej Plenković došao na čelo HDZ-a. Ne znam kada ćemo joj to oprostiti, ali nemojte je napadati za nešto za što nije kriva. Također, treba reći da je njezine odluke, do tada, potvrđivao Visoki upravni sud. Prema tome, kada je prva odluka Povjerenstva potvrđena na Viskom upravom sudu, ona nije mogla drugačije donositi presude nego prema tim presudama. To pravnici u vašem Klubu znaju.

omicron