KABA

Matija Pahanić – najuspješniji sportaš s invaliditetom grada Karlovca koji dokazuje da je s vjerom u sebe sve moguće

Na treningu smo posjetili Matiju Pahanića, uspješnog parataekwondoistu koji ruši apsolutno sve predrasude i pobjeđuje sve one zle jezike koji nisu vjerovali u njega. Matija je član Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Hrvatski sokol Karlovac i nedugo je od strane Karlovačke športske zajednice s iskrenim osmijehom preuzeo nagradu za najuspješnijeg sportaša s invaliditetom grada Karlovca za 2022. godinu. Prije dvije godine Gradsko vijeće grada Karlovca dodijelilo mu je Plaketu grada Karlovca. Matija je rođen prije 18 godina s dijagnozom Downov sindrom, a od samih svojih udisaja života borio se i s drugim dijagnozama. Liječnici su mu prognozirali svega mjesec dana života, a danas je ponos karlovačkog sporta uz titulu hrvatskog doprvaka u parataekwondou.

–  Kad gledate da je on kroz toliki rad, trud i želju, uz podršku trenera Matije Struse koji je uskočio kad je bilo najgore kako bi trenirao Matiju, došao do tuda, onda je to to. Kristijan Škravan, predsjednik HPTS-a, rekao je još prije da u Matiji vidi veliku budućnost. I sad, kad je Matija dobio nagradu za najuspješnijeg sportaša Grada Karlovca, što mi je velika i iznimna čast da je dobio takvu nagradu jer je njome pokazao onima koji nisu vjerovali u njega, da su se prevarili, izjavio je Denis Pahanić, Matijin tata.

 

Matijina zdravstvena slika danas je u redu. Kad je navršio 18 godina, napravljene su mu brojne pretrage prvenstveno jer je Matija osoba s Downovim sindromom koja se bavi sportom pa je potrebno obratiti još više pažnje. Matija pored sebe ima predivnu obitelj. Mama i tata najveća su mu potpora u životu, a dvije mlađe sestre u njemu vide idola i pravog heroja.

Obitelj Pahanić zahvalna je cijelom karlovačkom timu liječnika koji se u najranijoj Matijinoj dobi pobrinuo za njegovo zdravlje kad je bilo zaista najteže jer je Matija imao i operacije srca. U Austriji je imao uspješnu operaciju koja je trajala gotovo 10 sati nakon čega je 3 i pol mjeseca boravio na Rebru u Zagrebu. Tata Denis tada je vozio 3 puta dnevno majčino mlijeko iz Karlovca u Zagreb. Danas je puno lakše, a tu je i trener Marko Strusa koji je velik Matijin motivator.

– Matija je oduvijek bio sportski tip. Uvijek je živahan i veselo i što je najbitnije, za taekwondo je imao  jako dobre motoričke predispozicije. Bio je odličan. Imao je jako čvrstu volju i želju da trenira, da nauči nešto novo, a pogotovo su ga oduvijek zanimale borilačke vještine i tako se našao u parataekwondou. Ima jako dobro pamćenje. Jako dobro upija znanje, upija gledajući drugoga i to se vidi u njegovoj izvedbi i na njegovim treninzima. On je rođen za to i njemu tu ostvarno leži, objasnio je Marko Strusa, Matijin trener.

U ovih 18 godina svog života, Matija je postao uzor mnogim mladim, ali i starijim ljudima kako je s vjerom u sebe sve moguće i da dijagnoze ne opisuju osobu već samo motiviraju da budu što bolja verzija sebe.

 

 

 

omicron