KABA

Inkasator će u ovoj godini energetski obnavljati pet nebodera; ugovori potpisani, sada slijedi dogovor s izvođačima

Jedna od najopsežnijih djelatnosti Inkasatora je energetska obnova zgrada. Prošle je godine obnovljeno ukupno 20 ulaza, a ove je godine pet zgrada pod procesom obnove. Iako je pola grada pod skelama, direktorica Inkasatora Andreja Barberić ističe kako im nije cilj angažirati bilo kakvog izvođača, već onoga koji će u roku moći ispuniti dogovoreno. Konkurencija Inkasatoru u obnovi je tvrtka Davora Petračića, koji je na jučerašnjoj pressici istaknuo kako će u sljedećih godinu i pol, devet zgrada biti energetski obnovljeno. Hoće li Inkasatorova obnova tako brzo ići?

Ugovori su potpisani u 11. mjesecu, od tog trenutka teče 24 mjeseca. Mi smo sada pripremili, kod nekih zgrada smo prikupili ponude, kod nekih tek krećemo u postupak. Slijedi u principu samo dogovor s izvođačima kada će započeti, rekla je direktorica Inkasatora Andreja Barberić.

Radi se o pet zgrada, odnosno nebodera, koji se nalaze u postupku obnove.

-Ovaj natječaj je pokazao da je najisplatljivije suvlasnicima, koji žive u velikim zgradama, gdje ima velik broj suvlasnika jer kod manjih zgrada imate problem velike ploštine i krovišta koji se obnavlja i onda su kod njih veličine pričuve takve da oni to financijski, i uz bespovratna sredstva, ne mogu iznijeti. Za ovih pet zgrada procijenjena je vrijednost 2,5 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva su 1,1 milijun eura. 

Ostali iznos troškova obnove stanari će plaćati iz pričuve ili kreditno.

-Vrlo pozitivna stvar je da stanari zgrada, koji smo obnavljali, plaćaju povećane pričuve i oni su na taj način akumulirali znatna sredstva na svojim računima. Njima će trebati manji udio kreditnih sredstva, a kod nekih će možda biti i situacija da neće morati povećavati visinu pričuve, dodala je Barberić.

Unatoč financijski izazovnoj godini, svi stanovnici koji su obnovili svoje zgrade svjedoče velikoj uštedi, zaključila je Barberić.

omicron