KABA

Otvorena izložba “Slava moderni”: “Moderna je bila slikarska prekretnica u hrvatskoj povijesti umjetnosti”

Sjajan kulturni program i ove godine osmislio je Zavičajni muzej Ozalj kako bi odali počast našoj najboljoj akvarelistici s prijelaza stoljeća Slavi Raškaj. Mjesec Slave Raškaj tako je započeo otvorenjem izložbe naziva „Slava moderni“ u sklopu koje je izloženo 76 radova hrvatskih modernista. Radovi su dio bogate zbirke kolekcionara Admira Glavaša, koji je prepoznao umjetničku vrijednost koju moderna nosi.

– U tom periodu formiraju se slikarska društva koja su utrla put za stvaranje hrvatske suvremene umjetnosti. Vlaho Bukovac je tada okupio značajan broj slikara oko sebe, a tada se otvorio i zagrebački Umjetnički paviljon. Tada su naši slikari već izlagali po velikim europskim gradovima, od Pariza do Beča. Taj period slikarska je prekretnica u hrvatskoj povijesti umjetnosti, priča nam Stjepan Bezjak, kustos i ravnatelj Muzeja.

Od Čikoša, Konrada, Bukovca, Crnčića, Medovića pa sve do divne Slave Raškaj – ljubitelji umjetnosti, koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, okupili su kako bi pogledali izložbu kakvu je moguće vidjeti samo u većim muzejima.

– Došao sam iz Zagreba kako bih pogledao ovu izložbu i oduševljen sam postavom, kazao je Zagrepčanin Stipe Renić.

Antun Mateš, naš akademski slikar, grafičar i pisac bio je jedno od poznatih lica na večeri kulture u Ozlju. O Slavi Raškaj i zbirci ima samo riječi hvale.

– Slikar nikada ne može reći da li mu se nešto sviđa ili ne sviđa. Slava Raškaj je moja kolegica i ona je izuzetno značajna u našoj povijesti umjetnosti. O Slavi je najviše pisao moj prijatelj i profesor Matko Peić. Vrlo dobro se sjećam njenog autoportreta gdje je ona malo intervenirala s temperom u bjeloočnici, a to se u akvarelu ne smije jer onda već govorimo o gvašu. Ona je svakako veliko ime hrvatskog slikarstva i konačno sam iz Zagreba došao tu kako bih njena djela vidio na okupu. Ovo je zaista vrijedna zbirka, kazao je akademski slikar, grafičar i pisac Antun Mateš.

– Ovo je izuzetno važna izložba za Grad Ozalj. Uvijek se trudimo pokazati hrvatsku baštinu i dokazati kako i manji muzeji mogu postaviti zaista lijepe i vrijedne izložbe, kazao je Stjepan Bezjak, ravnatelj i kustos Zavičajnog muzeja Ozalj.

Izložba „Slava moderni“ ostaje otvorena do 11. travnja. Svi ljubitelji umjetnosti mogu je pogledati uz stručno vodstvo ili u samostalnom aranžmanu te uživati u djelima najboljih hrvatskih slikara svakoga dana u radno vrijeme muzeja.

omicron