Krenuo je najveći katastarski projekt u povijesti Hrvatske, a Karlovac je prvo županijsko središte u Hrvatskoj koje će biti pokriveno novim katastarskim izmjerama, katastarskim aparatom te novim i obnovljenim zemljišnim knjigama.

-To je iznimno važno za ukupan gospodarski razvoj ovoga kraja, kao i za same građane. Vlasnici svojih nekretnina moći će obavljati pravni promet nekretnina, moći će gospodariti njima i omogućiti da one uđu u financijske tokove države, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Na području Grada Karlovca godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena su područja šest katastarskih općina, a obuhvaćeno je time oko 15,4 tisuća katastarskih čestica. Ovim se projektom bit će izmjerene općine koje obuvaćaju obod Karlovca.

U ovom dijelu posla govorimo o katastarskim općinama Gornje Mekušje, Donje Mekušje, Velika Jelsa, Mahično, Zagrad i Donje Pokupje. Katastarske općine kao takve ne preklapaju se nužno s mjesnim odborima zato s te strane i nadležni odjeli, kao i Gradska uprava, komuniciraju kontinuirano sve aktivnosti. Pozivam sve stanovnike s ovog područja da se aktivno uključe jer je za njih ovaj dio besplatan, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Naime, u lipnju 2022. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o donošenju Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja. Ovaj će se program provoditi idućih 10 godina na području čitave Hrvatske. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023. kada počinje postupak obnove zemljišne knjige i katastra koji se planira dovršiti u roku od tri do šest mjeseci. Za provođenje katastarskih izmjera za područje Karlovca osigurana su sredstava u iznosu od oko 22,8 tisuća kuna.