Počeli su prvi konkretni radovi na Turnju na budućem igralištu NK Korane. Riječ je o sječi 2,17 hektara šume hrasta lužnjaka koja je prepuna gelera još od Domovinskog rata, a sama lokacija pokazala se idealnom za novo igralište nakon što je Klub bez svog igrališta ostao tijekom izgradnje sustava obrane od poplava.

-Ove dvije i pol godine živjeli smo u nadi. Onda smo došli u fazu razočaranja zbog dugog vremenskog perioda. Ulazili smo u fazu depresije i gubitku volje, ali po svemu što se sada događa rađa se novi entuzijazam. Roditelji su ti koji svoju djecu ovdje vode ne treninge, uporni su i dosljedni da će djeca ostati u NK Korani, kazao je predsjednik Kluba Dražen Radočaj.

Parcela na kojoj će biti igralište bila je državno vlasništvo. Grad je napravio izmjenu Prostornog plana te zatražio izdvajanje tog dijela iz šumsko-gospodarske osnove što je i učinjeno te su slijedom toga mogli početi radovi sječe šume, istaknuo je voditelj Uprave šuma Podružnica Karlovac i predsjednik Gradskoga vijeća Marin Svetić.

-Mi imamo obvezu ovu šumu ukloniti što i radimo i dalje je Grad Karlovac na postupanju. Radovi sječe su završili te slijedi prodaja drvne mase. S obzirom na to da su hrastovi prepuni gelera iz Domovinskog rata, njoj Hrvatske šume pristupaju sukladno Pravilniku. Tehnička oblovina hrasta lužnjaka bit će na javnom nadmetanju, a ogrjevno drvo ćemo prodavati putem maloprodaje na blagajni Šumarije za naše žitelje.

Na zadnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća i vladajući i oporba bili su ujedinjeni u cilju da Klub što prije dobije svoje igralište. Iako prvotno nije bila za to rješenje, sada je vijećnicu Anu Matan zanimalo kada će igralište biti gotovo.

– Bila sam jako kritična prema odluci da se ruši obližnji šumarak za potrebe igrališta, zato što se pokretao cijeli postupak izmjena i dopuna Prostornog plana. Mislila sam da nije primjereno i još tih 670 tisuća kuna koje je Grad morao platiti kao naknadu za rušenje. Kada je već sve obavljeno i plaćeno, kada će nogometaši NK Korane dobiti to svoje igralište?

Upravo to zajedništvo potrebno je zbog djece, mišljenja je Radočaj.

-Drago mi je da su našli zajednički jezik i da je ovoga puta interes prvenstveno djece pa onda gradske četvrti i šire. Na taj način i oporba i vladajući pokazuju zajedništvo koje će uroditi ovim projektom.

Ovih dana u Gradu očekuju i dolazak ugovora od strane Ministarstva koji će biti potpisan te će nakon toga parcela biti vidljiva u zemljišnim knjigama kao vlasništvo Grada Karlovca.

-Projektiranje je u tijeku, a rok za to je četiri mjeseca. Ono što ćemo mi gotovo je sigurno, u rebalansu pronaći određena sredstva jer onda kreće javna nabava. I naš plan je da sljedeće godine imamo završen travnjak, projekt će obuhvaćati nešto šire od toga. Mislim da to ulaganje nitko ne treba dvojiti da ima svoju logiku. Ta djeca, ljudi koji tamo žive imaju svoju tradiciju i ovo je obveza Grada bez obzira što nismo ni lopatu zakopali, a potrošili smo više od 150 tisuća eura. Malo to sporo ide, ali vjerujem da će biti ok, da ćemo sljedeće godine imati gotovo nogometno igralište. Što se tiče daljnjeg ulaganja to ćemo vidjeti, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Trenutna situacija u Klubu nije kao nekada kada je postojeća infrastruktura osiguravala sve što je potrebno za treninge i utakmice. Iz tog razloga od daljnjeg natjecanja su odustali kadeti i seniori, a s natjecanjem nastavljaju mlađi i stariji pioniri. No, razlog sada za optimizam postoji, bili izbori ili ne jer ipak, kako političari vole reći – izgradnja ovog stadiona je politička odluka.

-Nezahvalno je govoriti o bilo kakvim rokovima. Svi radovi imaju slijed, bit će sve na vrijeme i u skladu sa svim očekivanjima. Bili izbori ili ne bili izbori NK Korana će dobiti svoj travnjak, kazao je Svetić.

Osim travnjaka u prvoj fazi trebalo bi biti napravljene i tribine za 100-150 gledatelja te parking, a do tada, odnosno po najavama, do iduće godine, nogometaši NK Korane trenirat će i igrati na umjetnoj travi stadiona Branko Čavlović Čavlek. A za sve „nevjerne Tome“ kako sam predsjednik Radočaj kaže, ima jednu poruku.

-Svim nevjernim Tomama ovi zvukovi i slike su dokaz da se NK Korana nikada ugasiti neće, da će uvijek postojati. Ovo je feniks za NK Koranu.