KABA

Kinoklub Karlovac slavi 21. rođendan

Kinoklub Karlovac slavi 21. rođendan, a povodom proslave u petak 10.ožujka, na adresi Ulica Matice Hrvatske 4 bit će otvorena izložba. Dan kasnije, u  subotu 11. ožujka u 11 sati bit će organizirana tematska gledaonica s odabranim filmskim radovima iz produkcije Kinokluba Karlovac.

Kako je nastao Kinoklub Karlovac?

U lipnju 1999. unutar Gimnazije Karlovac osnovana je školska sekcija pod nazivom Videodružina Gimnazije Karlovac. Tri godine kasnije krenulo se u osnivanje formalno pravne udruge te je nastao Kinoklub Karlovac. Udruga je službeno osnovana 12. ožujka 2002. godine.

omicron

Svake godine se održava Tečaj filmske umjetnosti, koji pruža svu teorijsku, tehničku i organizacijsko-logističku potporu potrebnu filmskim početnicima za daljnji, samostalan rad na vlastitom filmu. Također, održavaju se različite radionice za djecu u osnovnim školama te specijalizirane radionice za mlade i edukativne radionice za nastavnike i profesore, a tijekom cijele godine se razvijaju i autorski filmovi mladih.

Kinoklub je uz Hrvatski filmski savez i suorganizator Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, nacionalne, odnosno međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu te Karlovačkog riječnog kina, jedinstvenog open-air kina na rijekama diljem Karlovačke županije. Kinoklub Karlovac otvorio je 2007. godine „Mikrokino Gimnazije Karlovac“, dvoranu koja je i danas filmski aktivna u Gimnaziji.

Kinoklub je pokrenuo i Film Under Severe Experiment (FUSE), filmski festival mladih autora koji ima fokus na eksperimentalnom filmskom rodu u kombinaciji s igranim. Provedena su i dva izdanja programa razvoja publike na slabo naseljenim područjima Karlovačke županije pod nazivom FilmEk – filmski ekokamp. 2020. godine pokrenut je nagradni natječaj Stop Motion Scena, posvećen neprofesijskim uradcima nastalih tehnikom stop animacije.