KABA

U Ogulinu otkrivena bista generala Stipetića, Milanović: Pero je imao pobjede i poraze, kao i svaka faca učio je iz toga

Povodom pete godišnjice smrti generala Petra Stipetića u Ogulinu je svečano otkrivena njegova bista. Bistu su donirali prijatelji pokojnog generala. Njezin autor je akademski kipar Slaven Miličević, izrađena je u zagrebačkoj Ljevaonici umjetnina ALU. Osim biste na trgu se dijelom postavilo novo opločenje. Na svečanosti je bio prisutan i predsjednik države Zoran Milanović.

-Pero je imao pobjede i poraze, kao i svaka faca učio je iz toga. Posavina je bila poraz, koji smo u toj magli u kojoj i danas živimo bili često spremni pripisivat izdaji. Možda je samo protivnik bio tada, i ne više od toga, jači i bolje opremljen. Tada je Pero zajedno s Tuđmanom, Šuškom, Šarinićem, Mesićem i Manolićem, Čermakom, Tusom razgovarao na ružne teme poraza. Iz toga je naučio i kao čovjek i kao vojnik. Pero nije tretiran džentlmenski, sprašen je u penziju, po meni protuzakonito, preko noći, rekao je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića o životu i djelu pokojnog stožernog generala Petra Stipetića govorili su gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, pobočnik i bliski suradnik stožernog generala Petra Stipetića te jedan od glavnih inicijatora izrade biste Miroslav Vidović i ostali izaslanici državnog vrha. Otkrivanje ove biste od velikog je značaja za Ogulince.

-Ovo je velik dan za Ogulin i Ogulince. Stipetić je bio velik čovjek grada Ogulinu, koji će utkati svoje djelovanje i rad u povijest Ogulina, rekao je gradonačelnik Ogulina Domitrović.

Ogulinci su vezani uz svog generala, sugrađanina i suborca. Jedan od njih bio je Josip Turković.

-Ja i pokojni general smo bili zajedno u Domovinskom ratu. Ja sam bio u specijalnoj policiji, a on Hrvatskoj vojsci, usko smo surađivali. Do zadnjeg trena smo primali njegova znanja, rekao je Turković.

U Ogulinu, na Trgu hrvatskih rodoljuba, Predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

-Takvih ljudi i patriota svaka država treba, svaki je narod na njih ponosan, tvoj Ogulin i Ogulinci. Neka ti je laka hrvatska zemlja, zaključio je predsjednik Milanović.

omicron