KABA

#MenoCure u Aquatici: “Menopauza nije bauk već put ka zadovoljstvu i mudrosti”

Menopauzu prolazimo sve mi i često označava prekretnicu u našim životima, kada napokon biramo krenuti putem zdravlja, zadovoljstva i mudrosti. InnerWheel klub Karlovac itekako je svjestan važnosti informiranja na ovu temu stoga su u Aquatici organizirali #MenoCure, događaj humanitarnog karaktera, kako bi žena 21. stoljeća bila informirana i raspolagala znanjima koja će joj pomoći proći kroz vrijeme promjena. S medicinskog, psihološkog i fizičkog aspekta, vrijeme je to kada se suočavamo s novim životrnim razdobljem. O menopauzi i perimenopauzi govorile su Sanja Toljan, specijalistica anesteziologije i ravnateljica Poliklinike Orlando, kineziologinja Asja Petersen, inače vlasnica učilišta Equilibrium i Studia Petersen te Martina Jerbić, ginekologinja i ravnateljica Poliklinike Nanna. Događaj je bio humanitarnog karaktera.

– Prikupljene donacije iskoristit će se za kupnju KMAT holtera arterijskog tlaka za Pedijatrijski odjel OB Karlovac, kazala je Andrea Vidačić Marković, predstavnica InnerWheel kluba Karlovac.

Sudionice su također mogle pogledati video na temu Žene ženama: intimno o menopauzi te dobiti odgovore na sva pitanja od značaja. Iako često u javnosti percipirano kao životno razdoblje prepuno boljki, čini se kako pomoći ipak ima – od alternativnih načina balansiranja hormonskog disbalanasa do klasičnih hormonskih terapija. No jedan od načina na koji si same možemo pomoći trebao bi postati dio naše svakodnevice.

– Moje je osobno iskustvo da tjelovježba izuzetno pomaže, opušta i čini nas zadovoljnijima. Fizička aktivnost potiče lučenje svih onih dobrih hormona, od endorfina do serotonina i dopamina, stoga svakako preporučujem ženama da budu fizički aktivne i brinu o sebi, zaključno je kazala anesteziologinja Andrea Vidačić Marković.

Menopauza nije i ne treba biti bauk, a iz tog razdoblja svaka žena može izaći zadovoljna i zdrava, očuvane mentalne i fizičke snage.

omicron