KABA

Irci na Starom gradu Dubovcu: posveta Lavalu Nugentu

Povodom obilježavanja Dana sv. Patrika Muzeji grada Karlovca pripremili su program posvećen Lavalu Nugentu, nekadašnjem vlasniku Starog grada Dubovca koji ga je u 19. stoljeću spasio od propadanja.

Na Starom gradu Dubovcu će se u petak, 17. ožujka 2023. od 10 do 22 sata moći razgledati info kutak posvećen Lavalu Nugentu, Stari grad Dubovac će od 19 sati  biti osvjetljen zeleno, a od 19.30 sati će se u atriju Starog grada održati koncert poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji će izvoditi pjesme poznatih irskih izvođača.

Poslije odlaska Francuza iz Karlovca 1813., Stari grad Dubovac pretvoren je u barutanu i  zapušten. Takav stoji do 1837. kada vlasnik Starog grada postaje Laval Nugent. Nugent je bila stara irska plemićka obitelj s područja Westmeatha i Riverstowna. Obitelj Nugent renovira Stari grad Dubovac u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom. Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklanjaju se tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Dubovac u potpunosti renovira u današnji izgled.

Upoznajte se s izgledom Starog grada Dubovca za vrijeme obitelji Nugent sa starih razglednica i fotografija iz fundusa Muzeja grada Karlovca u prigodnom info kutku u kojem ćete doznati više i o Nugentu i njegovoj važnosti u hrvatskoj povijesti. Uživajte u Starom gradu Dubovcu osvjetljenom u zeleno, Ilićevim izvedbama slavnih irskih izvođača poput Van Morrisona, The Pogues, Sinead O’ Connor, Thin Lizzy, U2 i podsjetite se na irsko nasljeđe na Dubovcu.

Radno vrijeme Branič kule je za vrijeme trajanja koncerta produženo do 22 sata.