KABA

Irski general koji je spasio Stari grad Dubovac od propadanja – Laval Nugent

Muzeji grada Karlovca su povodom Dana sv. Patrika pripremili program posvećen Lavalu Nugentu, nekadašnjem vlasniku Starog grada Dubovca. Ondje se danas može razgledati info kutak posvećen Nugentu, a Stari grad je od 19 sati osvijetljen zeleno. U atriju Starog grada od 19:30 posjetitelji će moći uživati u koncertu poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji izvodi pjesme poznatih irskih izvođača.

Poslije odlaska Francuza iz Karlovca 1813., Stari grad Dubovac pretvoren je u barutanu i  zapušten, sve do 1837. kada vlasnik Starog grada postaje Laval Nugent. Nugent je bila stara irska plemićka obitelj koja renovira Stari grad Dubovac u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom.

-Laval Nugent je irskog podrijetla, pa smo odlučili povezati najveći irski blagdan Dan sv. Patrika s našim info kutkom. Svoju vojnu karijeru započeo je u austrijskoj vojsci, zbog dobrog djelovanja unutar vojske napredovao je do visokih činova. Najznačajnija stavka njegove karijere je titula rimskog princa jer je u ratovima protiv Napoleona uspio obraniti Rim, pojasnio je Marinko Pleskina, muzejski pedagog u Muzejima grada Karlovca.

Što se tiče njegovog djelovanja u Hrvatskoj on je izuzetno aktivan u hrvatskom narodnom preporodu. Unutar preporoda možemo ga vidjeti kao zaštitnika Ljudevita Gaja. Također, nalazimo ga i u postavljanju bana Jelačića. Sudeći o njegovim aktivnostima, očito je da se on izuzetno zalagao za hrvatsku narodnost. Osim djelovanja na nacionalnoj razini, u Karlovcu je kupio Stari grad Dubovac i sa svojim sinovima ga restaurirao. Napravio je veliku obnovu, no, ona se nije poklapala s izvornim nacrtima.

Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklonjena su tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Dubovac u potpunosti renovira u današnji izgled.

Prilika je ovo za upoznavanje s izgledom Starog grada Dubovca za vrijeme obitelji Nugent sa starih razglednica i fotografija iz fundusa Muzeja grada Karlovca u prigodnom info kutku u kojem se može doznati više i o Lavalu Nugentu i njegovoj važnosti u hrvatskoj povijesti.