KABA

Blagodati korištenja roditeljskog dopusta za očeve

19. ožujka obilježavamo Dan očeva. Poseban je to dan kad očevima dajemo do znanja koliko ih volimo i cijenimo. Da su očevi jednako važni u odgoju, koliko i majke, vladajući su shvatili tek nedavno kad su uveli pravo očeva na rodiljni dopust. Porazgovarali smo s dvojicom tata koji su iskoristili to pravo i rekli nam kako im je bilo.

-Danas kad gledamo mame i tate, pogotovo u obiteljima gdje ima više djece dosta funkcija se preklapa. Osam mjeseci roditeljskog dopusta proveo sam aktivno i bilo mi je drago što sam rasteretio majku. Djeca su bila vrlo sretna s time što sam mogao više vremena provoditi s njima, rekao nam je Marko Štedul, tata četvero djece.

I Marko i Tomislav s kojima smo razgovarali su očevi četvero djece i kako kažu dosta je važno da se majka rastereti i da oni kao muškarci dobe uvid u majčinsku ulogu i važnost u kući.

Za roditeljski dopust se ipak još uvijek ne odlučuje mnogo muškaraca. Je li tome razlog tradicija, izostanak poticanja očeva da se odluče na korištenje istog ili slaba informiranost roditelja, teško je znati. Pravo na rodiljni dopust očevi ostvaruju tek nakon što prođe prvih, obaveznih 70 dana rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta koji može koristiti isključivo majka. Rodiljni dopust podrazumijeva prvih šest mjeseci, a drugih šest mjeseci ulazi u roditeljski dopust. Nakon prvih 70 dana rodiljni i roditeljski dopust mogu početi koristiti očevi.

-Ja sam koristio roditeljski dopust nakon četvrte djetetove godine. To je zaista odlična prilika koju država pruža. Važno je da nije sav teret odgoja na majci. Vrijeme koje sam proveo s djecom je dragocjeno vrijeme u kojem sam puno naučio i mislim da je neprocjenjiva mogućnost da mogu provesti određeno vrijeme potpuno posvećeno djeci, izjavio je Tomislav Hajsan, tata četvero djece.

Jednaka uključenost roditelja u odgoj je zaista važna. Vjerujemo da svi tate koji se odluče na roditeljski dopust će uživati.