KABA

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa danas je centralna godišnja svečanost – očekuje se preko 30 tisuća posjetitelja

Velika pobožnost svetom Josipu je duhovna aktivnost koja se sastoji od 19 srijeda, kao poveznica s 19. danom ožujka kada cijela Crkva slavi svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. U trodnevnom slavlju svetog Josipa danas je glavna pobožnost.

-Sve teče jako dobro. Bogu hvala, jako mi je drago što se u Hrvatskoj sve više raspoznaje snaga svetog Josipa. Hrvatski sabornici su ga pred 336 godina jednoglasnom odlukom izabrali za zaštitnika naše domovine. Ljudi ovdje prvenstveno dolaze zbog brojnih uslišanja koja se događaju po zagovoru svetog Josipa. Također, ovo svetište je jako lijepo u svojoj jednostavnosti. Svi biskupi u povijesti kako su širili pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji tako su širili i prema svetom Josipu, pojasnio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta Svetog Josipa u Karlovcu.

Iako je danas najfrekventnije u Svetištu slično je bilo i prva dva dana trodnevne pobožnosti. Mnoštvo hodočasnika iz raznih dijelova Hrvatske i Europe danas se zateklo na Dubovcu.

-Mi dolazimo organizirano iz Beča. Došli smo s dva autobusa. Bili smo prošle godine kada smo se uvjerili u velike milosti svetog Josipa. Danas dolazimo u znak zahvale i ljubavi i vjerujemo da ćemo doći već sljedeće godine u još većem broju, kazala je jedna od hodočasnica.

-Sveti Josip je zaštitnik Hrvatske i zato smo mu htjeli odati počast. Naravno, molit ću za svoju obitelj i zdravlje, ali i za sve one koji nemaju nikoga i potrebno je da netko moli za njih, rekla nam je hodočasnica iz Rijeke.

U svetištu je na subotu, odnosno 2. dan trodnevne svetkovine, bilo 35 autobusa hodočasnika uz mnoge hodočasnike koji su došli neorganizirano.

-Prošle godine na ovaj dan podijelili smo 8000 pričesti. Oni koji poznaju crkvene prilike jasno im je da tu brojku treba pomnožiti s tri da bi dobio pravi broj posjetitelja. Ovo što sada vidim, u usporedbi s prošlom godinom broj je samo veći. Očekujemo danas ovdje oko 30 tisuća hodočasnika, rekao je mons. Antun Sente.

Za vrijeme velikih pobožnosti Josipu u Nacionalnom svetištu moli se za pet velikih nakana: blagu i svetu smrt, obnovu duhovnih zvanja u domovini i odgovorno vršenje dužnosti u obitelji i zajednici, za dar bračnog partnera i blagoslov djecom, za pronalaženje radnog mjesta i uspješan završetak školovanja.

-Naime, nacionalno svetište pokrenulo je inicijativu “Molitveni vijenac Prečistog Srca Josipova”. U protekle dvije godine formirali smo 130 molitvenih vjenčića. Jedan vjenčić ima 40 članova. Mnogi od tih članova danas hodočaste ovdje. Prošireni su u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Švedskoj, čak i u Australiji. Ti članovi svaki dan mole za nakane za koje se moli i u nacionalnom svetištu, kazao je mons. Antun Sente.

Središnje misno slavlje predvodi u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Mijo Gorski. Večernje misno slavlje predvodit će fra Marinko Vukman čuvar Gospe Sinjske i sinjski gvardijan. U ponedjeljak 20. ožujka je liturgijska proslava Svetog Josipa.