KABA

Dnevni boravak karlovačkog Crvenog križa postoji od 2005. godine: “Druženje ovdje vam nadomjesti obitelj”

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac poznato je po brojnim aktivnostima i projektima, a među kojima se posebno ističe onaj namijenjen osobama treće životne dobi. Dnevni boravak Crvenog križa, koji se nalazi u njegovim prostorijama na adresi Smičiklasova 25, mahom koriste osobe koje su same zbog različitih životnih okolnosti.

-Druženje ovdje vam nadomjesti obitelj. Uvijek znate da će netko, ako se ne pojavite pitati za vas, čim nekog ne vidimo tri dana uhvati nas panika, odmah zovemo i tražimo. Mi smo ovdje kao obitelj, a to se vidi kako od našeg početka provođenja ovog projekta, 2005. godine, imamo osobe, koje dolaze kontinuirano, rekla je ravnateljica GDCK Karlovac, Branka Hastor.

U sklopu Dnevnog boravka Crveni križ provodi brojne aktivnosti – sportske, rekreativne, kreativne, edukacijske. Ima tu i šivanja, planiranja izleta, zajedničkog druženja. Sve aktivnosti organiziraju se u suradnji sa stručnjacima.

-Po broju članova i aktivnostima vidi se koliki je ovaj benefit. Nikad nisi sam, ovdje su tvoji prijatelji, a svaki dan ima smisao jer obaviš zadatke i ispunjen ti je dan. Svi korisnici sudjeluju i svim aktivnostima. Bez obzira koje dobi bili korisnici svatko ima svrhu i može pomoći, dodala je Hastor.

U projekt je uključeno 20-ak korisnika, sve je počelo 2005. godine kao pilot projekt, a onda je izraslo u nešto više.

-Naš dnevni boravak često je uzor po pitanju provođenja istih. Kolege iz ostalih Crvenih križeva su znali doći ovdje kako bi naučili od nas i što ga održava toliko dugo. Početkom ove godine počelo je dvogodišnje razdoblje novog provođenja ovog projekta. 

Vrijednost trenutnog dvogodišnjeg provođenja projekta je 14 tisuća eura.