KABA

U Gimnaziji Karlovac održano prvo natjecanje u Hrvatskoj u organizaciji HAWatona; učenici oduševljeni organizacijom i provedbom

Po prvi put u Hrvatskoj održano je natjecanje u organizaciji HAWatona na kojem su sudjelovali karlovački gimnazijalci. Prikupljali su mrežni sadržaj na temu lika i djela pisca Ivana Gorana Kovačića.

– Danas na internetu mladi mogu pronaći brojne informacije, ali nisu sve jednako vrijedne i kvalitetne. Ovdje su imali prilike naučiti što je to dobar mrežni sadržaj, a današnja tema je bila Ivan Goran Kovačić. Naime, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić danas slavi 60-u obljetnicu. Tako da su srednjoškolci Gimnazije Karlovac danas mogli sudjelovati na natjecanju i ujedno prikupljati mrežni sadržaj o liku i djelu Ivana Gorana Kovačića, rekla je Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Sudjelovala su 3 razreda sa sveukupno 60 učenika. U svakom razredu proglašen je pobjednik koji je prikupio najviše poveznica o djelu i liku Ivana Gorana Kovačića. Nakon što su prikupljene sve poveznice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prikupit će sve poveznice u tematsku zbirku što će biti arhivirano za buduće generacije.

– Svi natjecatelji dobili su utješne nagrade no neki su se istaknuli kao posebno brzi. Neki od njih su uspjeli u 15 minuta prikupiti i do 50 poveznica, dodala je ravnateljica Čunović.

Partneri ovog natjecanja su Europe Direct Karlovac i Europski dokumentacijski centar NSK, a ravnateljici Čunović drago je da su upravo karlovački dionici inicijatori ovog natjecanja.

– Na natjecanju je bilo odlično i jako zanimljivo. U 15 minuta smo morali prikupiti što više sadržaja no morali smo pratiti neka pravila. Nismo smjeli koristiti društvene mreže već stranice kojima možemo vjerovati kao što su internetske enciklopedije, izjavila je Mia Cvitak, 2. E razred.

– Pronašao sam oko 61 stranicu no nisu sve bile valjane. Meni je bilo vrlo zabavno i naučio sam važnost medija i medijskih stranica, komentirao je Ivan Tomislav Cvitešić, 1. A razred.

Upravo ovim natjecanjem obilježila se Europska godina vještina u kojoj će učenici jačati informacijsku pismenost, digitalne vještine i kritičko promišljanje.

omicron