KABA

Mato Crkvenac o geopolitičkom području Hrvatske, zaključak: Karlovac bi trebalo ponovno postaviti za glavno trgovačko središte ovog dijela Europe

Nekadašnji ministar financija u vladi Ivice Račana i umirovljeni sveučilišni profesor, Mato Crkvenac, na karlovačkom je Veleučilištu održao predavanje o izazovima, koji se nalaze pred Hrvatskom otkako je ušla u schengenski prostor i približila se Europskoj Uniji. Između ostalog Crkvenac je predstavio javnosti koji su sve bili napori ulaska u EU područje i koje bi prioritete trebali imati.

-Prvi prioritet bi trebao biti učiniti institucije što efikasnijima, ponajprije tu mislim na zdravstvo, obrazovanje, sudstvo. Zatim, treba razviti ekonomsku politiku koja bi bila poticajna za poduzetništvo. Nalazimo se na dnu Europe po tome, bez obzira koliko nam ona pomagala. I na kraju, država svojim izravnim djelovanjem mora učiniti više na područjima gdje imamo stanovite prednosti u odnosu na Europu, rekao je Crkvenac i dodao kako se te prednosti granaju na tri podjele, a to je jačanje prehrambene industrije, proizvodnja energije na novim i tradicionalnim izvorima te posljednje, važno je iskoristiti Hrvatski prometni položaj, koji je dobar u odnosu na ostatak Europe.

-Najveća svjetska kompanije, Mersk, uzela je koncesiju u Rijeci i sada će krenuti prevoziti velike količine robe od istoka do zapada Europe. Predlagao sam da se i u Karlovcu napravi veliki logistički centar jer to su silni efekti koji dolaze s tim europskim prometnim kompanijama, dodaje Crkvenac.

Nekoć je Karlovac bio jedno od glavnih trgovinskih središta, koje je s vremenom zamrlo, upravo ulaskom u schengenski prostor, ova trgovačka važnost Karlovca trebala bi se ponovno probuditi.

-Prednost naša je što protok robe može biti i do desetak dana kraći, nego ako se to čini preko Hamburga, a može biti i puno jeftiniji energetski i učinkovitiji. Koridori koji prolaze našom državom nisu dovoljno iskorišteni i primijećeni, zaključuje dr.sc. Mato Crkvenac.

omicron