KABA

Sabina Glasovac ogorčena prijedlogom da se odbije naknada roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta

Prošlog je tjedna vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta. O svemu se oglasila Sabina Glasovac, potpredsjednica i zastupnica Hrvatskog Sabora.

-Moram priznati da je to bio najmučniji dan ikad kojeg sam doživjela u Saboru, taj dan kad se tako olako odlučilo o majkama njegovateljicama koje zapravo 10 i više godina svaki dan svog života posvećuju ne baš tako lakom životu, svojoj djeci s teškoćama u razvoju. Nakon smrti moraju ponovno ići taj prvi dan na Zavod za zapošljavanje i tražiti posao gdje im se nije omogućilo da 6 mjeseci odboluju i da dobiju barem nekakvu podršku od države, onu minimalnu koju država može učiniti. Mene to zapravo čudi što, barem žene, nisu u ovoj situaciji stale uz žene, ako govorimo o kolegicama iz HDZ-a, nego su naprosto slušale svog šefa i kako je on rekao, tako su se one ponašale. Međutim, ovo nije prvi put, izjavila je Sabina Glasovac.

Glasovac navodi da kad je SDP tražio smanjenje PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine ili da se spolno uznemiravanje na radnom mjestu goni po službenoj dužnosti, niti tada SDP nije imao podršku ženskog dijela sabornice iz vladajuće većine. Glasovac tvrdi da su tu politika i stranačka stega iznad i ispred čak i onog što oni u datom trenutku osjećaju da bi trebalo napraviti kako bi bilo ispravno. Osvrnula se i na izjavu predsjednika Vlade i HDZ-a, Andreja Plenkovića, u kojoj je poručio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

-Mislim, to je još dodatno ponižavanje. Da su oni željeli produžiti to, to se moglo napraviti u petak jednim amandmanom na prijedlog Zakona kolegice Mrak Taritaš. Da je HDZ uložio amandman, mi bismo ga svi podržali i taj Zakon stupio bi 8 dana od dana objave u Narodnim novinama i te žene imale bi produženje primanja naknade 6 ili 10 mjeseci nakon što im premine dijete. Ovo je sad naprosto kontrola štete. Međutim, ono što valja naglasiti je da je HDZ forsirao zaključak da se tek do 15.07. taj njihov prijedlog uputi u saborsku proceduru, a 15.07. nastupa dvomjesečna ustavna stanka što bi značilo da ovo što HDZ obećava, tih 10 mjeseci, doći će na red tek tamo negdje krajem godine i vjerojatno će taj Zakon stupiti na snagu, ako, 1.1.2024. godine, dodala je Glasovac.

Pitanje koje se postavlja je što će se dogoditi ako u tom međuvremenu premine neko dijete s poteškoćama i što će biti ako ijedna majka bude morala ići na Zavod za zapošljavanje odmah dan nakon smrti djeteta dok ga praktički nije niti pokopala.

-Meni je nevjerojatno da zbog sitnog politikantstva mi naprosto svjedočimo tome da on iz inata, zato što je to predložila opozicijska zastupnica, on ne želi napraviti nešto što je ljudski, ono elementarno ljudski. Jednostavno, ne razumijem taj sklop. Onda 5 dana nakon toga što si imao priliku nešto napraviti, ti dođeš i kažeš: „Ne, ja sad dajem 10!“, ali kad daješ? Za 8 mjeseci, godinu dana, a što do tada?, pitala se Glasovac.

Ono što je zastupnicu Glasovac dodatno razočaralo je što su upravo tri karlovačke zastupnice glasale protiv prijedloga, a ujedno su i same majke.