KABA

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac uspješno je provelo još jedno izdanje projekta “Pomažem drugima – pomažem sebi”

Po završetku još jednog uspješno provedenog projekta u trajanju od 8 mjeseci Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac održalo je Završnu konferenciju projekta „Pomažem drugima – pomažem sebi III“. Naime radi se o programu kojim se zapošljava žene ranjivih i teže zapošljivih skupina kako bi bile pomoć u kući slabim i nemoćnim osobama.

Evo završili smo još jedno razdoblje projekta Zaželi, 8 mjeseci iza nas. Mislim da je to jako brzo prošlo i ženama koje su radile na projektu 6mjeseci, a isto tako i korisnicima koje je ta usluga obuhvaćala. Gradsko društvo Crvenog križa zaposlilo je kroz taj projekt 30 žena i također je bilo 280 korisnika, kazala je Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac.

Korisnici i radnice su sa područja Draganića, Vojnića i Grada Karlovca. Korisnici su dobivali pomoć u kući u koju ne spadaju samo kućanski poslovi već i odlasci do trgovine, liječnika i slično. Više o tome što su radile kazala nam je Jasna Lovreković koja je zaposlena kroz projekt.

Djelatnica sam od prvog projekta znači radila sam projekt 1, 2 i 3 u programu „Pomažem drugima – pomažem sebi“. Imam 9 korisnika. Radim na području općine Draganić. Tu je probme kod ljudi, mi znamo da tu nema trgovina, dućana, apoteka je daleko pa mi odemo, donesemo. To puno ljudima znači. Taj odlazak kod doktora, pa treba puno hodati i nije kao u gradu. Njima je bitan i taj razgovor i komunikacija. Oni su željni komunikacije jer to su ljudi koji možda od svoje ograde, od dvorišta ne odlaze dalje, kaže Lovreković.

Koliko ta pomoć korisnicima znači i što im je najviše potrebno kazala je Štefica Prahović koja je već nekoliko mjeseci korisnica ovog programa.

Korisnik sam jedno par mjeseci, jer potrebna mi je pomoć u kući jer u zadnje vrijeme imam problema sa kičmom. Jako sam zadovoljna i to je jako korisno i humano i želila bi da taj projekt potraje duže za sve ostale druge ljude kojima je pomoć potrebna u bilo kojem smislu. Najviše mi je koristila pomoć u kući jer ne mogu neke stvari sma više obavljati zbog zdravstvenih razloga,kaže 64-o godišnja korisnica Štefica.

Korisnici i radnice se nadaju da ovo treće izdanje projekta nije i poslijednje što zbog zaposlenja što zbog pomoći koja im se pruža. Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac još ne zna hoće li se projekt provoditi dalje, ali su njime jako zadovoljni.

omicron