Jedinstven projekt u Hrvatskoj, KAkvart, osmu godinu za redom poduprijet će realizaciju projekata u karlovačkim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, ovaj put njih 15, s gotovo 93.000 eura.
Jedanaest komunalnih i četiri društvena projekta odobreni su na javnom natječaju, a bit će sufinancirani sredstvima iz gradskog proračuna, u partnerstvu s Heinekenom Hrvatska kroz brend Karlovačko.
Na natječaj za 2023.g., po riječima Dijane Kujinek, pročelnice Ureda gradonačelnika, bio je prijavljen 21 projekt, a odabrano je 15 koji se sufinanciraju s ukupno 700 tisuća kuna, odnosno, 92.905,97 eura.
– Bit će sportskih i zabavnih događanja, kulturno umjetničkih programa, ali isto tako radit će se nova dječja igrališta, postavljati klupe, uređivati mjesta za druženje. Uređivat će se i poljski putevi, a nastavit će se i svjetlosno označavanje pješačkih prijelaza. Ako se osvrnemo na 2022. godinu, realizirano je 13 projekata za što je kroz KAkvart izdvojeno 667,000 kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih projekata 915,488.63 kuna – uz sredstva KAkvarta, ubrojene su donacije u robi, uslugama, novcu  te volonterski rad. Novost u odnosu na sve dosadašnje natječaje je činjenica da je natječaj za ovu godinu bio raspisan krajem prošle godine, kako bi izabrani projekti, odnosno, njihovo financiranje bilo uvršteno u proračun za 2023. godinu i kako bi mogli započeti realizaciju odmah po donošenju Proračuna. Takvu praksu ćemo nastaviti i ove godine da bi svi imali dovoljno vremena realizirati svoje projekte, izjavila je pročelnica Dijana Kujinek.
Svi ovi projekti, sasvim je sigurno, doprinijet će poboljšanju kvalitete života u različitim dijelovima Karlovca, što je i svrha Kakvarta od njegova početka.
– Već sedmu sezonu za redom Karlovačko je dio ovog jedinstvenog projekta. Glavni smo partner Gradu Karlovcu, ali i brojnim vrijednim volonterima jer svi želimo isto – da život u našem gradu, među svojima, bude ljepši, ugodniji, održiviji. Uvjerena sam da ćemo i projekte odabrane za realizaciju u 2023. godini doprinijeti kvalitetnijem životu u našim mjesnim odborima i gradskim četvrtima, poručila je Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih poslova Heinekena Hrvatska.
Među mjesnim odborima i gradskim četvrtima čiji su projekti dobili sredstva iz KAkvarta je i MO Rečica, kojem je odobren projekt obilježavanja 100 godina KUD-a Rečica i 70 godina DVD-a Dolnja Rečica.
– I društveni projekti, kojima je cilj očuvanje tradicije, kulture i običaja, kao i komunalni projekti koji doprinose daljnjem razvoju lokalne zajednice dokazuju da je KAkvart izvrstan projekt. Građani kroz njega sami oblikuju društvenu i komunalnu svakodnevnicu u svojim mjesnim odborima i gradskim četvrtima jer sami najbolje znaju što im je potrebno, a posebnu vrijednost cijelom projektu daje njihov volonterski rad. Partner Grada, Heineken Hrvatska, podupirući KAkvart pokazuje svoju iznimnu društvenu odgovornost, naglasila je Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika Karlovca.