KABA

ANKETA: Kako će izgledati vaš uskrsni stol?

Prošle godine svjedočili smo najskupljoj uskrsnoj košarici, dok je ove godine košarica u novoj valuti. Obruč visokih cijena i ovog se Uskrsa steže oko novčanika građana. Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal proveli su svoje redovito istraživanje među hrvatskim građanima kako bi opipali njihovo potrošačko bilo u svjetlu sve većih poskupljenja kojima svjedočimo iz dana u dan. Nabavka namirnica i ove godine najviše će prolaziti kroz hipermarkete i velike trgovačke centre, gdje će kupovati 60% Hrvata. Slijedi domaća, vlastita proizvodnja koja je izvor jela i pića za 17% građana (lani 16%), dok su vrlo blizu po udjelu tržnice – na kojima će nabavku obaviti 12%

-Na stolu će biti francuska salata, šunka u kruhu, mladi luk, kuhana jaja i možda neki kuglof. 

-Moram skuhat za uskršnji ručak kiselu župu, to sam obećala za poklon svojoj obitelji. Svima želim sretan Uskrs, odite u crkvu prije jela.

-Za Uskrs će biti na stolu kuhana šunka, francuska i domaći kolači.

-Za Uskrs bit će svega, jaja, šunka, kolači. Uvijek se tada peče nešto, primjerice janjetina. 

-Hrana za Uskrs ovisi o punici. Njoj puštam na maštu što će sve pripremiti. 

Kada je riječ o onim proizvodima koji su obavezni na uskrsnom stolu tu je situacija vrlo slična iz godine u godinu, a na vrhu poretka nalaze se dakako nezaobilazna kuhana jaja s 97% udjela.

Mladi luk će na svom stolu imati 84% kućanstava, kuhanu šunku njih 84%, dok će oko polovice kućanstava imati hren (56%) i rotkvicu (43%). Pinca će biti na stolu kod trećine kućanstava (33%), orehnjača kod njih 27%, pečena svinjetina kod 24%, pogača kod 21%, pečena janjetina kod 20%, purica s mlincima kod 17%, šunka u kruhu kod 16%, a sarma kod 10% naših kućanstava.

 

omicron