KABA

Zaprimljeno 1.505 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama s jučerašnjim je danom zaprimila 1505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Podnošenje zahtjeva započelo je 20. ožujka 2023. godine, a zahtjevi će se zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura što će prema procjenama biti dovoljno za oko 5.800 subvencija.

Na uzorku od 150 obrađenih zahtjeva zaprimljenih u 2023. godini prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 80.787,44 EUR, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine stoji u priopćenju resornog ministarstva.

Podsjetimo, Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

omicron