KABA

Odavanje počasti Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku i obilježavanje 32. godišnjice akcije „Plitvice“

S početkom u 11 sati, na Plitvicama će se obilježiti 32. godišnjica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine kao prva žrtva Domovinskog rata.

Ispred spomenika prve žrtve Domovinskog rata vijence će položiti i svijeće zapaliti obitelj Josipa Jovića, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko ‘90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, Predsjednik Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, Općine Plitvička jezera i Cista Provo, Hrvatskog generalskog zbora, suborci Josipa Jovića i mnogi drugi.

 

„Krvavi Uskrs“ povijesni je događaj i prekretnica u Domovinskom ratu, a hrvatski redarstvenik Josip Jović, koji je poginuo na Plitvicama u dobi od 21 godine, prva je žrtva Domovinskog rata.

Prije 32 godine, nakon slamanja oružane pobune u Pakracu uslijedila je akcija na Plitvicama. Akcija Plitvice bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokiranje državne ceste koja je spajala sjever i jug zemlje.

Pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec uspješno su proveli akciju, u kojoj je pala prva hrvatska žrtva i ranjeno devet policajaca.

omicron