• April 9, 2023
  • Dora Gornik
  • 0

Davor Borovac poklonio je svojoj ženi Antoniji originalan poklon za godišnjicu – dvije škotske junice.

Naša priča počinje time da za godišnjicu braka nismo išli na neki wellness, večere ili nešto nego u obilazak krava i prve krave koje smo susreli, koje smo dotaknuli te su završile kod nas i to je poklon za godišnjicu, kazala je Antonija Borovac,vlasnica OPG-a Borovac.

Dugodlako škotsko govedo potiče od divljeg goveda britanskih otoka. To je najstarija poznata vrsta goveda. Specifičnost im je duga dlaka i široko istaknuti rogovi. Po naravi životinje su vrlo mirne i druželjubive. Škotsko govedo zahtjeva za svoj razvoj izuzetno malo u pogledu zaklona, hrane i skupih žitarica. Obitelj Borovac danas broji 18 grla stoke, a kako kažu njihova najveća vrijednost je u tome
što ih opušta briga za njihove, možemo reći ljubimce.

Počeli smo od jednog gospodina koji je začetnik u našem kraju vezano uz ovo govedo. Govedo je praktično jer i u zimskim periodima i po cijelu godinu može biti vani. Podnose visoke i niske temperature, kišu, snijeg, led. Za ove naše terene koji su bili dosta zapušteni idealni su jer nije osnova da mora biti odlična pašna trava. Može biti grmlje i sve. Idealni su za naše uvijete ovdje, kazao je Davor Borovac vlasnik OPG-a Borovac.

Zahtjevna je zima, znači ljeto ne, sve super kad je paša, samo je voda problem, ali dobro mi se više bavimo njima nego bi trebalo. To je uvijek ono češljanje, većinu vremena smo s njima, svaki trenutak slobodnog vremena smo tu. Hrane se sijenom, vodom i travom, kaže Antonija.

U južnije krajeve škotska goveda su došla po prvi puta kada su se domišljati Slovenci sjetili dovesti ovu izuzetno otpornu vrstu na zapuštena imanja. Škotsko govedo preferira surov, neprijateljski teren. Prirodno stanište im je zabačeno škotsko visokogorje i ti ekstremno loši uvjeti
omogućili su im da razviju proces prirodne selekcije i genetske otpornosti. Ova vrsta je izuzetno cijenjena upravo zbog odlične prilagodljivosti vremenskim uvjetima.

Čovjek kad ima napeti radni dan i to oni su praktički baza za opuštanje maksimalno, a ovako moramo priznat da danas to sve funkcionira super, država stvarno pomaže. Poticaji se dobiju na taj dio. Dosta se i vlastitih sredstava ulaže, ali se vraća s godinama. Sami dio toga goveda, mi smo se usmjerili na to da to proširimo i na ostale, kako smo i mi započeli s tim. Mi bi da se i drugi ljudi bave s tim da ako već budemo danas sutra ponuda da budemo prava ponuda, kaže Davor.

Na našem karlovačkom području, u općini Netretić obitelj Borovac je među prvim uzgajivačima, dok je ozaljski dio bolje pokriven, U Vivodini i Vrhovcu ih ima dosta, no ima interesa i u drugim krajevima gdje se su uzgajivači koji tek počinju s uzgojem pa imaju po nekoliko goveda.

Ujutro krećemo oko osam jer imamo jednu bebu koju hranimo na dudu, onda idemo u iduće selo po mlijeko da bi ja nju nahranila i damo im par kocki, ovisi 5, 6, 7… To bude nekih 40 minuta ujutro, a onda popodne se više bavimo i vodu točimo i ponovno hranimo i četkamo se. Imamo dvije šefice, one sebi pomaknu tko im smeta, bik bi trebao biti glavni, ali nije, našalila se Antonija.

Upitali smo kakvi su planovi za budućnost na ovoj zanimljivoj farmi.

Ja bi još širila stado, ja još imam namjeru, želim si jednu potpuno crnu, jednu albino boje i danas sutra možda bi neko gospodarstvo i iznajmljivanje, a da su one dio toga, ali to je u nekoj budućnosti, odala nam je Antonija.

Vjerujemo da će se ova nezahtjevna vrsta goveda vrlo brzo proširiti diljem lijepe naše.