Veleučilište u Karlovcu domaćin je brojnih konferencija, a sada su na red došle specijalizirane multirotorne bespilotne letjelice. Tema ove regionalne konferencije jest razmjena stečenih znanja i iskustava vezanih uz istraživanje i razvoj navedenih letjelica te prezentacija objavljenih radova.

– To je projekt koji koji Veleučilište u Karlovcu zajedno s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.. Projekt je 85% sufinanciran EU sredstvima, te 15% sredstvima prijavitelja i partnera. Period provedbe je 43 mjeseca, a projekt se provodi na području Karlovačke županije i Grada Zagreba, rekla je Sanja Belobaba, voditeljica projekta Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica.

Cilj projekta je razviti multirotorne sustave za razne primjene kroz kombinaciju teorijske analize, računalnih simulacija i eksperimentalnog ispitivanja. Tim stručnjaka proveo je i simulacije različitih zadataka u različitim radnim uvjetima. Nadalje, eksperimentalne letjelice su projektirane, proizvedene i podvrgnute testiranju i korekcijama. Već tijekom istraživačkih aktivnosti radilo se na diseminaciji rezultata istraživanja, te je do sada objavljeno 8 radova u časopisima, 3 poglavlja u knjigama te 3 konferencijska rada.

– Istraživački tim u kojem sudjeluju stručnjaci s Veleučilišta u Karlovcu i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao svrhu projekta postavljaju istraživanje i razvoj multirotora u svrhu povećanja znanstvenih spoznaja i proširivanja komercijalne primjene letjelica, dodala je Sanja.

Predavanja na ovoj regionalnoj konferenciji održali su dr.sc. Denis Kotarski, doc.dr.sc. Petar Piljek, prof.dr.sc. Josip Kasać, doc.dr.sc. Tamara Petrović i izv.prof.dr.sc. Tomislav Radišić. Zanimljivost ovog projekta što su u okviru istog, zaposlena i 2 mlada znanstvena istraživača na Veleučilištu u Karlovcu te 1 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje koji sudjeluju u svim projektnim aktivnostima – planiranje istraživanja, provedba istraživačkih aktivnosti te aktivnosti diseminacije i komercijalizacije.