Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula u karlovačkoj Aquatici predstavio je svojih pet slikovnica iz serijala pod nazivom Vremenaste priče. Napisao ih je s ciljem educiranja i približavanja često spominjanih meteoroloških termina djeci, kako bi bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija.

Slikovnice su predivno ilustrirane, a imaju i upečatljive nazive: Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta, Pahuljasta i najnovija Kapljičasta koja je došla u pravo vrijeme- proljeće s puno kiše .

Objašnjenja vremenskih prilika i neprilika posebno su važna u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Zoran Vakula nada se da će uspjeti na ovakav način možda i zainteresirati pokoje dijete i navabiti ga na meteorologiju.

Dječicu fascinira vrijeme, fasciniraju ih vremenske pojave. Zanima ih zašto nema snijega. Očito su im roditelji, bake i djedovi pričali da je u njihovo doba bilo i to snijega do koljena. Puno pitanja postavljaju i o vrstama oblaka, o grmljavini, tornadima. Ponekad se iznenadim koliko već unaprijed znaju, rekao je Vakula.

U samom početku, u planu je bilo napisati i  izdati 12 slikovnica, no s obzirom na veliki interes, moglo bi ih biti i više.

Već u jesen ide Munjasta, a za sljedeću godinu su u pripremi Duga, Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima i tako po redu. Baš se veselim svakoj knjizi, istaknuo je naš poznati meteorolog.

Nije tajna da je Zoran vrhunski stručnjak u svom području, no zanimalo nas je koliko je izazovno bilo svo to svoje znanje pretočiti u slikovnice?

Treba znanost prebaciti na jednostavan rječnik, jednostavne izraze-djeci zanimljive i razumljive i to sve u kratkom formatu. Nije to baš tako jednostavno. Ono što me možda najviše veseli su ilustracije koje NIK Titanik fantastično radi. Imam osjećaj da se svi na prvu zaljube u izgled knjige, tekst svi ni ne čitaju, našalio se Vakula.

Uspjeli smo na kraju od Zorana doznati i kakvo nas vrijeme očekuje do kraja svibnja pa i nadalje.

Svibanj nastavlja u proljetno-promjenjivom vremenu. Sljedeći tjedan bit će puno kiše i bit će nešto svježije, a nakon toga, druga polovica svibnja bi trebala donijeti stabilnije, toplije vrijeme -kakvo mnogi priželjkuju. Ljeto će, prema svemu sudeći, biti iznadprosječno toplo 😊