KABA

Koji su to običaji maturanata nekada i danas? Koliko su se promijenili?

Maturanti su ušli u svoj posljednji tjedan škole što znači da Karlovcem šeću maskirani srednjoškolci puni šljokica koji se pripremaju za svoj završetak škole. Zanimalo nas je koji su to običaji koje maturanti imaju svake godine i jesu li se oni promijenili od nekadašnjih. Pravo pitanje je kako je bilo nekada, a kako je danas?

E sada, kako su nekada izgledale maturijade? Puno skromnije, ali uvijek lijepe. Mladost je mladost. Mladima je svejedno tko svira, samo da se vesele i oproste od mladosti i bezbrižnosti, jer sada nastupa briga, malo ozbiljnija – što ćemo biti u životu, kazao je Ivica Sertić.

Kada vidite fantome u operi, Čarobnjake iz oza, trkače formule jedan, power rangers-e, Teletubbies-e i slične kostime u gradu sigurno ste se zapitali gdje i kada je to počelo, ali tradicija lijepog oblačenja maturanata postoji već dugo godina.

Uvijek se nastojalo za maturijadu, pogotovo djevojke su nastojale da naprave neki ljepši odjevni predmet nego uobičajeno. Tu je znalo dolaziti i do nekih takmičenja što baš i nije uredu. Bitno je družiti se, imati prijatelje… kaže Sertić.

Uz sve što se događa oko maturijade i maturalne večere važan su dio završetka škole maturantima. No, kako bi saznali koji su običaji maturanata danas aktualni pričali smo s maturantima kojima već ovaj tjedan završava škola, a do sada je zabava već započela i u punome je jeku.

U stvari iznenađujuće smo se jednosložno dogovorili oko kostima. Jedna osoba je predložila ideju i svi smo se složili, a tradicionalno je da se maturanti maskiraju pa tako i mi, kaže Mia Šnajder, maturantica Ekonomske škole maskirana u crvenog Power ranger-a.

Prvo je definitivno povorka za zadnji dan škole gdje se svi kostimiraju prolaze Karlovcem, zabavljaju se zvižde, sipaju šljokice i završava se na poligonu gdje se zabava nastavlja, dodala je Nika Jež, također maturantica ekonomske škole, inače kostimirana u rozog Power ranger-a.

Mi smo ove godine izabrali da ćemo biti Čarobnjak iz Oza, ja sam Strašilo, imamo još dvoje dečkiju u razredu, jedan je Lav, a jedan Limenko. Cure su Dorothy dok je razrednica čarobnjak. U ova dva tjedna je dosta opušteno. Neki podižu ocjene, a ima i dosta šljokica, vode i stvarno super atmosfera, mislim da nikad nije bila bolja do sada, rekao je Ivan Popović, maturant jezične Gimnazije.

Naravno tradicija maturanata je i sama povorka koja se održava i ove godine, s malo drugačijom putanjom, a Salonsko kolo koje se također pleše svake godine također će biti dio povorke. Maturantima sretno dalje s maturama i upisima, ali još ovaj tjedan neka se zabave i uživaju.

omicron