Obilježavanje Međunarodnog dana parkova, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH poprimilo je humanitarnu notu. Manifestacija pod nazivom „Živjeti s parkom – NJIMA NA DAR“ u suradnji je ove godine s Udrugom „Jak kao Jakov“ te prihod od prodaje svega ponuđenog namijenjen je za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Ove godine smo otišli korak dalje, udružili smo se s “Jak kao Jakov” i skupljamo humanitarna sredstva za djecu oboljelu od malignih bolesti. Pripremili smo jako puno radionica, možete jako puno toga saznati o bioraznolikosti. Imamo radionicu “Život na dnu rijeke”, imamo entomološku radionicu da malo vidite kakvi su kukci našli stanište u Vrbanićevom perivoju i imamo radionicu s pticama. Zahvalila bih se svima koji su se uključili, a ovdje imamo i štand udruge Jak kao Jakov gdje se mogu kupiti suvenirčići u humanitarne svrhe, kazala je ravnateljica Natura Vive, Antonija Bišćan.

Mnogo udruga ljudi i škola uključilo se u obilježavanje dana parkova. Pokazali su nam i što su izložili na svojim štandovima.

Pozvani smo da, kad već imamo učeničku zadrugu se predstavimo sa svojim proizvodima koje plasiramo putem te zadruge. Jako smo se rado odazvali. Od 2019. smo krenuli s proizvodnjom ekološkog namaza od lješnjaka,zatim smo donijeli još i kiflice od lješnjaka. Imamo cvjećarsko aranžersku sekciju koja je pripremila ekološke aranžmane perušina. Također smo ekološki osviješteni i rekli smo ne plastičnim vrećama pa imamo sekciju male švelje koja izrađuje pamučne torbe za kupovinu. Donijeli smo i mladog luka, u školi imamo plastenik pa ćemo ga sad također prodavati, rekla je profesorica strukovnih predmeta u Prirodoslovnoj školi Karlovac, Svjetlana Rogoz Klasan.

Svi su se potrudili kako bi pokazali što više bio raznolikih stvari na svojim štandovima, a to im je izgleda i uspjelo. Posjetitelji su mogli u perivoju uživati u izložbi, edukativnim radionicama i još mnogočemu te tako obilježiti ove Međunarodne dane vezane uz prirodu.