Sa starim i novim maturantima razgovarali smo o običajima maturanata koji se odvijaju u posljednja dva tjedna, no najbitniji dio maturantskog iskustva zasigurno je maturalno putovanje. Maturalci nisu nešto novo, ali odlazak van Hrvatske je pa saznajmo kako su maturalci izgledali nekada.

Ovako, nekad se nije išlo van domovine. Išli smo uglavnom u mjesta tipa Plitvice, Dubrovnik, Opatija, Pula i slično. Evo moj primjer: Bio sam 1969. u Dubrovniku i nakon toga sam upoznao neke prijatelje i išao sam kasnije sam, sa ženom i djecom, čak sam i baku vodio. Zaljubio sam se u Dubrovnik zato što sam bio na maturalnom, kazao je stari maturant, Ivica Sertić.

S obzirom na koronu i uvjete koje je ona donijela, mnogi maturanti nisu bili u mogućnosti otići na putovanje van Hrvatske, a neki su maturalac i u potpunosti preskočili. Ove godine je stanje ipak malo bolje, no neki učenici su svejedno i dalje maturalac „obavili“ u Hrvatskoj.

Mislim da je Ekonomska jedina od naše generacije išla izvan Hrvatske. Mi smo bili u Pragu i bilo nam je super. Išli smo par dana, posjetili smo Zoo, Bili smo na Vltavi na puno zabava… kaže maturantica Mia iz Ekonomske.
Ove godine smo išli u Split, nije se moglo ići van zbog korone, ali i dalje nama je bilo vrlo dobro. Zabavljali smo se, imali klubove plažu i sve, kaže Ivan, maturant iz Gimnazije.

Gdje god bili, bitno im je da su zajedno i da se zabavljaju, kažu maturanti, a stari maturant to je i potvrdio. Posljednji tjedan škole za njih je završio te su svojim tradicijama pokazali tko su i što su. Novim tradicijama i običajima maturanata veselimo se svake godine.