Karlovački ogranak Hrvatskog šumarskog društva Svečanom akademijom održanom u Tesla Experience Centru proslavio je 70. godišnjicu osnutka i Dan hrvatskog šumarstva. Karlovac je grad koji se smatra kolijevkom šumarstva u Hrvatskoj jer upravo je ovdje osnovana prva Uprava šuma davne 1765. godine; stoga i ne čudi što je Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Karlovac svoj okrugli rođendan proslavio u velikom stilu.

– Danas slavimo naš veliki rođendan. Treba reći kako smo jedan od najvećih ogranaka, a Hrvatsko šumarsko drušvo broji ih 19, kazala je Dorica Matešić, predsjednica Ogranka Karlovac.

Proslavom rođendana karlovački šumari započeli su i obilježavanje Dana hrvatskog šumarstva, a predstavili su i knjigu u kojoj su dokumentirali sve aktivnosti Ogranka u proteklih pet godina.

– Što se tiče provedenih aktivnosti u posljednjih pet godina, moram reći kako aktivno sudjelujemo na izradi novog Zakona o šumama. Također valja reći kako smo obilježili poučne staze i postavili ploče na značajnije institucije, a označili smo i gradsku šetnicu koja govori o ljudima koji su dali svoj obol šumarstvu, istaknula je Dorica Matešić

Današnju svečanost karlovački šumari otvorili su skečom koji su izveli glumci profesionalnog ansamlba Gradskog kazališta Zorin dom Peđa Gvozdić i Nino Pavleković, koji su prikazali dinamičan život šumara, a u poslijepodnevnim satima bit će otvorena izložba fotografija Olivera Vlainića naziva „Šuma okom jednog šumara“. Šumari danas ništa nisu prepustili slučaju – čak je i lokacija na kojoj su priredili današnju svečanost od posebne simboličke važnosti.

– Ova ulica koja je dio Gradske četvrti Rakovac kroz povijest je bila poznata kao „Šumarska ulica“ jer su ovdje stanovali istaknuti hrvatski šumari i profesori na Šumarskoj školi, od profesora Berlekovića i Lipošćaka pa sve do našeg šumarnika Stjepana Frkića, koji je formirao prekrasnu hrastovu šumu na desnoj obali Kupe. U novijoj povijesti tu je bio i kolega Benko, a i danas su ovdje nastanjeni mnogi šumari i entuzijasti. Prema tome, eto nas na autentičnom mjestu, u našoj Šumarskoj ulici, kazao je Marin Svetić, dopredsjednik Ogranka.

Svim karlovačkim šumarima i šumskim entuzijastima želimo uspješan nastavak rada na očuvanju šumskog fonda i prirode u cjelini.