KABA

Provedeno testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Prije stavljanja u produkciju, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama danas je testiran u stvarnim uvjetima. Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Testiranje je proteklo uspješno. Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80 % mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.
Do pomicanja planiranih vremenskih rokova došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji naspram stvarnog broja na dan testiranja, što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak kada će se poslati test poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.