KABA

Mali fanjki – jelo plemenitih seljaka na Danima Draganića degustirao je i Špiček

Dane Draganića u punome su jeku, a na red je došla i gastro ponuda Draganića u obliku malih fanjaka. Tradicionalno jelo u Draganiću i okolici koje je pripremalo šest domaćica. Zašto su se odlučili upravo na pripremu ovog jela kazala nam je predsjednica KUDa sv. Juraj Draganić te nam je objasnila njihovu važnost za njihov kraj.

U Draganiću je zaštićen Draganićki govor i temeljem te zaštite KUD ima zadatak da taj govor štiti i čuva. S vremenom smo došli do ideje da idemo raditi kuharicu s tradicijskim jelima na draganićkom govoru. Sakupljajući te recepte zaključili smo da postoji jedno jelo specifično za draganićki kraj a to su mali fanjki koje danas u stvari želimo prezentirati ovdje. Zato smo pozvali naših 6 žena, domaćica koje to inače rade i one će nam pokazati kako to jelo spremaju. Željeli bismo ako je to moguće zaštititi to jelo ako se u istraživanju zaključi da je jedinstveno za Draganićki kraj, kaže nam predsjednica KUDA Draženka Jagatić.

Drugi naziv za male fanjke je i jelo plemenitih seljaka s obzirom na to da potječu iz kraja koji se nekada nazivao Plemenita općina Draganić. Ocjenjivačkom žiriju na pripremi fanjaka pridružio se i poznati kuhar Tomislav Špiček pa smo saznali koja je njegova zadaća.

Njegova je uloga da sa stručne strane poprati način izrade fanjki i da sa stručnog stajališta kaže svoje mišljenje o tome imamo li temelja za zaštitu i da li je to doista specifično samo za draganićki kraj ili će nam reći da su njegova saznanja suprotna što baš ne bi željeli, priznala je Jagatić.

U pripremi fanjaka gledatelji su vidjeli šest domaćica s vrlo različitim načinima pripreme istoga jela, a sve po vlastitim receptima koje do samog početka pripreme nisu htjele odavati. Uz pripremu fanjaka, napetost koju je stvarao žiri i nadgledanje publike domaćice su se ipak mogle malo i opustiti uz živu glazbu tamburaša što je ujedno zabavilo i publiku. Fanjki su spremni a što s njima osim – degustirati.