Ivan Volarić 21-godišnji je mladić iz Slunja koji odnedavno ima zanimljiv nadimak- srebrni sjekač. Naime, kao predstavnik naše, Karlovačke županije sudjelovao je na državnom natjecanju šumskih radnika i u konkurenciji juniora osvojio drugo mjesto.

Dani hrvatskoga šumarstva i 13. državno natjecanje sjekača ove su godine održani u Vinkovcima, gradu duge i respektabilne šumarske tradicije i kraju poznatom po kvalitetnim stablima hrasta lužnjaka. Natjecanje se odvija po strogim pravilima, a obuhvaća pet disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani prerez, točni prerez na podlozi, podsijecanje stabla (zasjek) i definitivni prerez stabla te kresanje grana.

Na državnom natjecanju je sudjelovalo 17 uprava, imali smo i goste iz Slovenije i Mađarske. Najveća konkurencija u juniorima mi je bio Ivan Cumbaj iz Zagreba. Obojica smo ovo shvatili jako ozbiljno, naporno treniramo jer bez truda nema ni napretka, istaknuo je Ivan.

Sve dicipline na natjecanju djeluju poprilično zahtjevno i pomalo opasno, barem nama laicima. Zanimalo nas je koja je Ivanu predstavljala možda najveći problem.?

Najzahtjevnije je bilo kresanje stabla. Tu je važna brzina i bitno je ne zarezati stablo. Dosta sam oprezan i uvijek se trudim kontrolirati situaciju kako nešto ne bi pošlo po krivu.

Ivan uvijek rado ističe da mu odabir zanimanja nije bio težak jer je odrastao u Slunju i odmalena je razvio ljubav prema šumama. S uvjetima rada je i više nego zadovoljan, a natjecanja mu dođu kao šlag na torti. Naravno, pripreme iziskuju dodatan trud, vrijeme i žrtvu.

Na treninzima se baš trudim. Imamo i voditelja koji nam ispravlja greške i usmjerava nas. Imali smo tjedan dana intenzivnih priprema, ali svi oni koji idu na državna natjecanja, pripremaju se za to cijelu godinu. Županijsko natjecanja održano je ove godine u Oštarijama u Ogulinu, Tamo sam osvojio prvo mjesto, ispričao nam je Ivan.

Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika sjekača ove će se godine održati u Austriji , krajem kolovoza ili početkom rujna. Našim predstavnicima želimo puno sreće, a nadamo se da ćemo Ivana za koju godinu gledati na jednoj takvoj svjetskoj smotri.