Od 11. do 19. svibnja 495 obitelji podnijelo je zahtjev za upis djece u vrtiće u pedagoškoj godini 2023./2024. Mjesto je dobilo njih 266. Za 154 mališana Grad će morati naći rješenje, posebice za njih 87-ero čija oba roditelja su zaposlena.

– Poražavajuća je činjenica da i ove godine ostaje određen broj djece bez mjesta u karlovačkim vrtićima. Ovo posebno obzirom na činjenicu da Grad Karlovac posljednjih godina uistinu gradi i rekonstruira vrtiće i žao mi je što vladajući i gradonačelnik nisu predvidjeli dostatan broj mjesta za svu karlovačku djecu, kazala je Dragica Malović.

Dragica Malović ističe kako je nevjerojatno da se ne rade projekcije sukladno upisu djece u matične knjige rođenih te kako je to u kontekstu negativnih demografskih trendova kojima država silno nastoji doskočiti neprihvatljivo.

– Moramo biti svjesni da svakom našem djetetu, pa tako i u ovom gradu, moramo osigurati jednake startne pozicije. Sva relevantna istraživanja pokazala su kako djeca koja idu u vrtić imaju bolje šanse tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Druga je stvar da se i ženama omogućuje da se zaposle, da svoju djecu mogu ostaviti u sigurnim rukama i graditi svoju karijeru, dodaje vijećnica Malović.

Dimitrije Birač kaže kako su tri stvari problematične, a ponudio je i konkretna rješenja.

– Prva stvar jest to što Grad nema strategiju, na što već 7 godina upozoravam, a to je da treba znati koliko djece živi u Karlovcu, kolike su potrebe za vrtićem (bez obzira jesu li roditelji zaposleni), da anketirate roditelje i s tim informacijama izađete u javnost i zatim se može vidjeti kako će se problem riješiti. U skladu s tim projekcijama, jasno će se znati koja je potreba za kapacitetima. Nakon toga, cilj i politika Grada treba biti da vidi koji su prostori slobodni za adaptaciju prostora i smještaj djece, ističe Dimitrije Birač.

Birač dodaje kako godinama upozorava kako na Drežniku postoji napuštena zgrada u privatnom vlasništvu Dione, ali kako bi politika i gradska vlast trebala imati senzibilitet i interes da tu zgradu otkupe ili iznajme te urede za smještaj djece. Također, Birač je spomenuo i lokaciju Smičiklasova 23A, gdje se nalazi vrtić Novi Centar.

– Vi imate nasuprot te zgrade 400 metara kvadratnih napuštenog prostora u vlasništvu Arrive. Trebalo bi kontaktirati vlasnika i upitati može li se taj prostor otkupiti ili unajmiti, urediti i prilagoditi za privremeni smještaj djece, dok se ne izgrade najavljeni DV Rečica i Luščić, ističe Birač.

Ono za što se Birač zalaže jest i da se jedinice lokalne samouprave na neki način rasterete te da vrtići prijeđu u državno vlasništvo. Utrošak plaća i ostalih materijalnih rashoda Grad košta gotovo 8 milijuna eura godišnje. Ta sredstva mogla bi biti utrošena na izgradnju vrtićkih objekata.

Dobriša Adamec smatra kako je jedan od najvećih problema to što grad nema nikakvu projekciju dostupnih kapaciteta i ponude, a kako je apsolutno poražavajuće da čak 37% djece nije dobilo mjesto u vrtiću.

– To je stvarno očita posljedica neplaniranja i nebavljenja brojkama. Netko se iznenadio što imamo 37% neupisane djece – mislim, pa to se moralo znati. Trendovi se vide ako se prati brojke jer od 2017. do 2021. broj upisane djece porastao je za 200, a još veći broj djece, usprkos demografskim kretanjima, traži mjesto u vrtiću, ističe Dobriša Adamec, Možemo!

Adamec dodaje kako se vrtići obećavaju, primjerice DV Rečica i vrtić na Luščiću, ali se ništa ne događa. No ni ti vrtići nisu dovoljni. Nedostatak mjesta u vrtiću ujedno narušava standard vrtića, a teret pada na leđa odgajateljica. Adamec također smatra kako nitko iz Grada nije vodio brigu o projekcijama i sukladno tome, širenju kapaciteta.

– Zapravo se iz godine u godinu ponavlja ista situacija i nevjerojatno je da se broj djece nije mogao predvidjeti. I što s onima koji imaju jednak broj bodova, a ispod su praga, što s njima? Grad mora biti transparentan i te ljude ne smije se držati u neizvjesnosti, kaže Adamec.

Jasno je kako će Grad morati iznaći privremeni smještaj za one koji nisu dobili vrtić, a roditelji su im zaposleni. Prvi rezultati su objavljeni, a roditelji imaju 8 dana za žalbu. 87 jasličara nalazi se, u ovome trenutku, ispod crte.

– Podsjetila bih da svake godine imamo puno više prijavljene djece u odnosu na naše kapacitete te svake godine iznova pokušavamo naći neka nova rješenja. Prošle godine uredili smo DV Zadobarje, Bubamara je počela s radom, nastojimo naći najbolja rješenja. Svjesni smo kako nove objekte moramo graditi i zato krećemo u izgradnju DV Rečica i Luščić, kazala je pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila-Ljubenko

Istina je da se vrtići grade, rekonstruiraju, i da se kapaciteti šire. No također je istina da Grad informacijama ne barata transparentno te da svake godine imamo isti problem. Je li rješenje vrtiće staviti pod državnu skrb?

– Upravo imamo informaciju da se radi o donošenju odluke na nacionalnoj razini gdje će se osigurati sredstva za predškolski odgoj i obrazovanje, što do sada nije bio slučaj, a ta sredstva u cilju su što ravnomjernijeg razvoja predškoslog odgoja u Republici Hrvatskoj, zaključno je kazala pročelnica Draženka Sila-Ljubenko. Konačne liste bit će objavljene krajem mjeseca lipnja.

Zaključno, treba jasno reći da svako dijete zaslužuje svoje mjesto u vrtiću, kako bi se socijaliziralo i razvijalo svoje vještine i kompetencije, te kako svaki roditelj ima pravo na rad. Baka-servisi nisu rješenje – rješenje je da ova država i jedinice lokalne samouprave iznalaze rješenja na vrijeme, da komuniciraju transparentno te da problematiku koja je direktno vezana za kvalitetu života rješavaju sustavno, koncizno i kontinuirano.