Niz je sportaša koji su, noseći dres kluba ili reprezentacije, istovremeno iskazivali osobne stavove i izazvali bijes ili podršku pojedinih društvenih skupina. Posljednji primjer istup je nogometaša Hajduka Marka Livaje protiv navijača Šibenika, koji je na kraju eskalirao odlaskom iz reprezentacije. No riječ je o čestoj pojavi, koja ruši granice između sporta, navijanja i biznisa. Je li sport navijanje ili posao, komentirali su Marko Sladoljev, zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, te Aleksandar Holiga, glavni urednik Telesporta. Zašto se to radi Livaji, a ne nekom drugom, pitao je Macan.

Zato što je Livaja najpopularniji i najbolji igrač u Hrvatskoj ligi i zato što igra za Hajduk. Da igra za Dinamo ovo mu se sigurno ne bi dogodilo, rekao je Holiga, koji se zapitao i zašto Dalić nije stao iza svog igrača, a ne pričao o nekakvim loptama koje su se odbile na tribinu. Ako si ti voditelj neke organizacije, neke momčadi ili ekipe i netko tvog u timu uzme za zub, nekako se očekuje da bi ti kao vođa trebao stati između, ustvrdio je Holiga.

Treba sve gledati u kontekstu ovog što se dogodilo prije ovog incidenta u Rijeci. Pjevanje u Rijeci na finalu kupa nije bilo pametno. Pogotovo u kontekstu u kojem se dogodilo – Hajduk osvaja Kup, i ti si u sportskom smislu pobijedio svog suparnika. Tada uzimaš megafon i pjevaš pjesmu uvredljivu za navijače suparničkog tima, koji je, usput rečeno, puno manji klub i po tradiciji i po rezultatima od Hajduka. I time je pokazao neke komplekse, komentirao je Sladoljev Livaju, dodavši kako se oko Hajduka stalno slaže neka priča o urotama, što nije dobro za klub.

Razgovor s Holigom i Sladoljevim iz podcasta Špica s Macanom pogledajte večeras u programu Trend televizije u 19:15 sati.

Cijelu epizodu podcasta Špica s Macanom pogledajte na YouTube kanalu, a subotom u 10:30 premijerno pratite nove epizode u kojima Macan raščlanjuje najaktualnije teme tjedna s gostima koji nose jednu drugačiju perspektivu. Za najave, najbolje trenutke, atmosferu iza kulisa i još mnogo toga pratite Špicu na Facebooku, Instagramu i TikToku.