KABA

Jesenska sezona ZILIK izložbi otvara se samostalnom izložbom originalnih ilustracija Dražena Jerabeka

U četvrtak, 21.rujna u 19 sati, u Galeriji ZILIK na rasporedu je otvorenje samostalne izložbe „Tajna ilustracije“ akademskog umjetnika Dražena Jerabeka. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

Dražen Jerabek rođen je 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer slikarstvo, a nakon toga je diplomirao na ALU u Zagrebu, na Nastavničkom smjeru. Od 1994. do 2008. radi kao profesor likovne kulture u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, a od 2008. god. predaje predmet Ilustracija u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Bavi se ilustracijom za djecu, a za svoje brojne ilustracije dobio je i mnoštvo vrijednih nagrada. 2019.godine otvorio je i vlastiti studio za umjetničko izražavanje pod nazivom Jerabek Studio.

Autor nas poziva da zaronimo u bogato, kreativno i raznoliko područje ilustracije te kroz jedinstvenu priliku uvida u originalne ilustracije nastale između 2003. i 2022. godine upoznamo umjetnika kroz njegovu inovativnost, individualnost i originalnost pristupa, umjetničku i estetsku kvalitetu oblikovanja, ali i sposobnost usklađivanja slike s tekstom u različitim područjima. Za izložbu je autor pomno odabrao ilustracije iz prve slikovnice Kjel – crna labud ptica Želimira Hercigonje iz 2003. godine, iz pet problemskih slikovnica nastalih u suradnji sa spisateljicom Dubravkom Pađen-Farkaš te šest radova nastalih u razdoblju između 2003. i 2011. za dječji časopis Radost. Široki vremenski raspon nastanka ilustracija daje svojevrsni retrospektivni pregled autorova djelovanja, a primjena različitih tehnika pri izradi ilustracija – od drvenih boja preko akvarela do tempere i akrila – ukazuje na važnost umjetnikovog prepoznavanja tehnike koja odgovara prvenstveno njegovom karakteru osjećanja da bi mogao adekvatno dočarati motiv ili likovnu temu koju obrađuje, ispričala je kustosica Sonja Švec Španjol.

Izložba „Tajna ilustracije” je prodajnog karaktera te omogućuje svim zaljubljenicima u ilustraciju da kupe i budu u posjedu jedne ili više ilustracija te da osjete čaroliju bajkovitih svjetova unutar svojih prostora u kojima borave te da budu nadahnuti na maštanje i kreiranje vlastitih mogućnosti.

Izložba ostaje otvorena do 5. listopada u Galeriji ZILIK.