KABA

Samo prošlog mjeseca policija je evidentirala 101 prometnu nesreću, najviše na D1

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom prošlog mjeseca evidentirana je 101 prometna nesreća. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je na D1. Njih čak 19, dok je na autocesti A1 zabilježeno njih 11.  Usporedbe radi, u kolovozu prošle godine bilo ih je ukupno 105 prometnih nesreća, a na kritičnim točkama kao što je D1 21 te na autocesti A1 njih 18.

Od ukupnog broja prometnih nesreća u prošlom mjesecu, u trima je smrtno stradala osoba, u 31 nesreći je netko teže ili kaše ozlijeđen, dok je u njih 67 samo materijalna šteta.

U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja sudjelovala su 304 sudionika. a 10 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Na prvom mjestu kod neopreznih vozača je neprimjerena brzina kretanja, što je kumovalo u čak 22 nesreće. Upola manje, nesreća dogodilo se zbog nepoštivanja prednosti prolaska – njih 11. 17 prometnih dogodilo se zbog nepropisnog kretanja kolnikom, 12 zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti te četiri zbog nepropisne vožnje unazad.

U kolovozu ove godine tijekom svojih redovnih zadaća policijski službenici ukupno su sankcionirali 3555 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća, a najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća i to 1383 prekršaja ili 38,9% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja. Od prekršaja slijedi nekorištenje sigurnosnog pojasa, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nepoštivanje prometnih znakova i ovlaštenih osoba, nepropisno parkiranje, neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo, tehnički neispravno vozilo, te su na posljetku upravljanje vozilom kad je vozačka dozvola oduzeta ili vožnja bez položenog ispita osam prekršaja