KABA

Učenici Trgovačko – ugostiteljske škole Karlovac sudjeluju u stvaranju online turističkih sadržaja u sklopu projekta InnoVET

Trgovačko – ugostiteljska škola Karlovac uključila se u međunarodni projekt InnoVET putem kojeg se izrađuje digitalna baza turističkih atrakcija. Nositelj projekta je Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije.

– Učenici uče u školi na predmetima turističke atrakcije, prirodne, kulturne, a to su sve pojmovi koji su uključeni u samu ideju ovog projekta. Tako da, bilo je logično s te strane da se uključimo. Ono što je našim učenicima interesantno ili interesantnije, da to što uče u razredima, imaju priliku iskusiti i isprobati u nekakvoj aplikaciji pri čemu ovaj put doprinose stvaranju te aplikacije i mogu to uživo isprobati. Ne da samo uče u nekakvoj teoriji nego je to sad učenje temeljeno na radu što je nekako i poanta kako bi se obrazovanje trebalo razvijati, izjavio je Damir Pleša, ravnatelj Trgovačko – ugostiteljske škole Karlovac.

Bez problema su pronašli učenike koji su se željeli uključiti u ovaj projekt s obzirom da je riječ o praktičnom radu.

– Riječ je o EU projektu koji se provodi u okviru programa Erasmus+ i koji ima stopostotno financiranje agencije za mobilnost i programe EU. Na projektu sudjeluje ukupno 8 partnera s time da je Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije nositelj projekta i uključene su ukupno 3 zemlje. Također, iz svake od zemalja uključena je strukovna škola. Dakle, trgovačka, odnosno turističko – ugostiteljska škola iz Maribora, Karlovca i Beograda. Projekt se provodi ukupuno dvije godine, od 1. listopada 2022. do 1. listopada 2024. Sad smo negdje na polovičnom razdoblju provedbe projekta, otkrio je Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije.

Ukupna vrijednost financiranja projekta iznosi 250 000 eura.

– Vi svi znate da se mi uvijek volimo podičiti činjenicom da smo iza grada Zagreba najposjećenija kontinentalna županija po turističkim rezultatima, i po broju dolazaka i po broju noćenja. Međutim, ono što imamo za zadatak je učiniti boravak u našoj županiji duljim i ne vezati ga samo na ljetne mjesece. Dakle, želimo izbjegavati sezonalnost i time poraditi na kvaliteti onoga što turistima nudimo.  U tom smislu je ova aplikacija upravo ono što trebamo zato što će onaj koji dođe u našu županiju ili ju namjerava posjetiti, kroz ovu aplikaciju moći saznati na vrlo brz i atraktivan način što još nudimo u našoj županiji, mišljenja je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Učenici Ivan Deak, Lana Maretić i Tea Vidović sudjeluju u stvaranju sadržaja na aplikaciji i tvrde da im je ovaj praktičan rad jako zanimljiv.

– U prvom dijelu projekta obilazili smo naš grad i obilježavali smo najpoznatije lokacije. Kad bismo ih unijeli u aplikaciju, onda bi proučavali te lokacije i dodavali neke dodatne informacije koje nađemo za te lokacije, rekla je Tea Vidović, učenica. 3. razreda.

Učenici su se već osamostalili i potrebna im je minimalna pomoć profesora Željka Jerečića, a njihov krajnji rezultat bit će javno dostupan u listopadu iduće godine.