Mačke su kao kućni ljubimci već odavno dobile status članova obitelji, a neke, ovisno o pedigreu, često putuju svijetom s vlasnicima. Potaknut velikim interesom mačjih fanova, Klub ljubitelja mačaka Felis Croatia ove godine organizira 23. i 24. rujna, od 10 do 18 sati, WCF Svjetsku izložbu mačaka u Ekonomsko – turističkoj školi u Karlovcu.

-Ovo nam je prvo Svjetsko natjecanje koje radimo u Hrvatskoj. Do sad smo napravili sedam međunarodnih izložbi i sve su bile u Zagrebu. Ovoga puta smo htjeli dislocirati natjecanje da ne bude sve koncentrirano u Zagrebu i tako je izbor pao na Karlovac. Osobno očekujem odličnu posjećenost. U Karlovcu već godinama nije bila niti jedna izložba mačaka, a mislim da ljudi tamo zaista vole kućne ljubimce i da će im samim time ova izložba biti vrlo interesantna, rekao je Trpimir Frane Sulić, predsjednik Udruge Felis Croatia i organizator događanja.

 

Posjetitelji će vidjeti čak 17 mačjih svjetskih prvaka i četiri svjetska premiera. Bit će tu i ne baš često viđene pasmine, kao što su Kurilski Bobtail, Transilvanijska mačka, Bombay mačka, Munchin, Cornish Rex i mnoge druge. Međunarodni suci odabrat će one najbolje, uz atraktivan program i mnoštvo sadržaja za posjetitelje. U sklopu spomenute izložbe, u petak, 22. rujna u 20:00 sati, organiziran je seminar jedne od vodećih genetičarki u mačjem svijetu, Leslie A. Lyons na temu: Ekstremi u uzgoju, po cijeni od 35 eura za sve suce, uzgajivače te ostale zainteresirane osobe, neovisno kojem Udruženju pripadaju.

Udruga Felis Croatia osim što radi s pasminskim mačkama, isto tako podržava i zbrinjavanje te brigu o napuštenim mačkama. Zato će se na izložbi u Karlovcu moći posjetiti i štand udruge Kitten Safe House, koja godišnje zbrine i udomi na stotine mačaka i mačića. Uz štand i prikupljanje donacija za Udrugu ista će izlagati nekada napuštene, a danas zbrinute mačiće, a s nekima se i natjecati. Posjetitelji će moći razgovarati s uzgajivačima i ostalim stručnjacima za mačke, kako bi više doznali o njihovom ponašanju, njezi i navikama.

Uz mačke, koje su ipak glavne zvijezde ove izložbe, pripremljen je i atraktivan program za posjetitelje: odabir najljepšeg mačića, najljepšeg kastrata i najljepše odrasle mačke. Oni koji razmišljaju o udomljenju napuštene mačke moći će porazgovarati s predstavnicima Udruge za zaštitu mačaka te preuzeti pripremljene brošure sa savjetima o izboru uzgajivača, pasmine ili udomljenja mačića, kao i one o pravilnoj prehrani i brizi malenih dlakavaca.

Najzanimljiviji dio izložbe je svakako Best in Show, na kojoj se među najljepšim mačkama izložbe biraju pobjednici i to oba dana s početkom u 16:30.

-Na natjecanju mogu biti sve mačke, dakle osim pasminskih prijavljeno je i desetak domaćih mačaka. Kod pasminskih mačaka žiri gleda koliko je neka mačka bliže standardu koji je propisan za određenu pasminu. Kod domaćih mačaka gleda se koliko im je tijelo u balansu. Posebno se gleda tijelo i građa, pa glava, pa rep, dlaka itd. Na osnovu toga suci daju svoje bodove te ona s najviše bodova je pobjednik, dodao je Trpimir Frane Sulić.

Posjetiteljima će biti na raspolaganju i veterinarsko savjetovalište, prodaja igrački i opreme za mačke. Ulaz na izložbu se plaća, a cijena je dva eura za djecu i četiri eura za odrasle, a ulaznice je moguće kupiti na ulazu u dvoranu.

 

Foto: Trpimir Frane Sulić