KABA

Crni baloni pušteni kao znak borbe protiv nasilja nad ženama

Ženska grupa Karlovac Korak na danas je obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama , a sve u suradnji s Udrugom invalida rada Duga resa. Crni baloni puštali su se na dvije lokacije: Korzo u Karlovcu i trg ispred zgrade gradske uprave u Duga Resi.

-Okupili smo se danas 22.9. kako bi obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tradicionalnim puštanjem crnih balona u Karlovcu i u Dugoj Resi prisjećamo se triju ubijenih žena na Općinskom sudu u Zagrebu čije se ubojstvo dogodilo 1999. godine za vrijeme brakorazvodne parnice. Ujedno se prisjećamo i svih žena koje su živote izgubile kao žrtve nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja, ali i kao nedovoljno ozbiljnog tretiranja fenomena nasilja u obitelji unutar sustava, kaže Veronika Lesić, socijalna radnica u ŽGK Korak

Treba napomenuti i kako je ove godine u lipnju na stravičan način ubijena i žena s invaliditetom, a mnoge žene danas žrtve nasilja nisu ni svjesne pozicije u kojoj se nalaze i ne znaju da mogu zatražiti pomoć.

-Mnoge žene i danas ne prepoznaju da su žrtve nasilja ili prepoznaju, ali ne znaju kome se obratiti i kako u sebi pronaći snagu za traženje pomoći i spasa. Zakonski se nasilje definira u pet skupina: psihičko nasilje, tjelesno nasilje, seksualno nasilje, Ekonomsko nasilje i zanemarivanje. Doživite li ili primijetite neki od navedenih oblika naselja, obratite se na besplatni SOIH-SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja 0800 300 200 od 0 do 24 sata, kazala je Josipa Urem, predsjednica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa.

Žene , žrtve nasilja, ipak u Karlovcu imaju određenu dozu zaštite u skloništu, ali ako se određeni zakoni ne promijene žene će i dalje živjeti u strahu.

-Također možemo naglasiti da je femicid najekstremniji oblik ubojstava koji postoji koji je motiviran mržnjom prema spolu i oni se događaju baš u onom trenutku kada žetva nasilja odluči prijaviti počinitelja. Kolege iz policije, odvjetništva i suda znaju da su puno puta kada se femicid dogodi i mjere opreza i zabrane pristupa i slično, međutim to nije dovoljno. Dok je počinitelj na slobodi žrtva, nažalost, nije sigurna, rekla je Dragnina Mandić Jakšić, voditeljica skloništa.

Članice ŽGK Korak ipak su pohvalile nove promjene u zakonu vezane uz femicid no i dalje smatraju kako se Republika Hrvatska treba pobrinuti za to da broj femicida, nasilja i sličnoga bude iskorijenjen, a ne samo smanjen.

Ples