KABA

Kad mačke preuzmu stvar u svoje šapice – prepuna dvorana Ekonomsko – turističke škole Karlovac na Svjetskoj izložbi mačaka

U Ekonomsko – turističkoj školi Karlovac ovog se vikenda održala Svjetska izložba mačaka. Da je izložba zaista svjetskih razmjera, dokazala je velika gužva koju su stvorili sami posjetitelji. Četveronožna dlakava elita odavno je neizbježan dio gotovo svake obitelji. Čak 372 mačke iz 17 europskih zemalja bile su u utrci za ugledno priznanje. Klubu ljubitelja mačaka Felis Croatia ovo je prva organizacija Svjetskog natjecanja nakon već održanih sedam Međunarodnih izložbi.

– Pasmina je Sphynx ili “gola mačka”, odnosno, mačka bez dlake. Prezadovoljna sam. Jako je puno ljudi, jako puno nagrada. Mislim, baš ovo treba doći vidjeti. Jako je lijep događaj, svakako za ljubitelje mačaka, rekla je uzgajivačica Marija Hodak iz Zagreba.

Marija se uzgojem ove pasmine bavi 4 godine, a veliku ljubav gaji i prema psima, točnije, prema pudlama.

– Sedam mjeseci ima ova mačka. S više njih sam došla. One nemaju dlaku, ali imaju brži metabolizam. Malo više jedu. Povremeno se moraju kupati. Vole toplinu, vole ovakvu sparinu i vruće vrijeme, dodala je Marija.

Svoje mjesto među uzgajivačima ovog je vikenda pronašla i Ines Gulić, također iz Zagreba, koja uzgaja mačku Maine Coon.

Ovo je naša nova mlada curica. Zove se lady bug. Mi ju po hrvatski zovemo buba, nećete vjerovati. Stara je pet mjeseci i danas je prvi put na izložbi. Inače, na izložbama smo praktički svaki tjedan. Sada nam je, naravno, prvi put u Karlovcu u organizaciji Felis Croatie. Mi smo jako zadovoljni. Ovo je jedna od najvećih izložbi koja se dogodila u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj, izjavila je Ines.

Imedika

Best in Show bio je najatraktivniji dio ove izložbe gdje su se među najljepšim mačkama izložbe birali pobjednici. Udruga Felis Croatia osim što radi s pasminskim mačkama, isto tako podržava i zbrinjavanje te brigu o napuštenim mačkama. Stoga je na ovoj izložbi bio izložen štand udruge Kitten Safe House, koja godišnje zbrine i udomi na stotine mačaka i mačića. Uz štand i prikupljanje donacija za Udrugu, ista je izložila nekad napuštene, a danas zbrinute mačiće. S nekima se i natjecala. Sve u svemu, mačke su ponovno pokazale svoju moć, ali i jedinstvenu ljepotu.

Ples