KABA

Otvoren X. Karlovački salon arhitekture “Projekti i realizacije 2021.-2022.”

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac organiziralo je deseti Karlovački salon arhitekture “Projekti i realizacije 2021.-2022.” i to na platou ispred Nikola Tesla Experience Centra.

Izložba predstavlja ostvarenja karlovačkih arhitekata, građevinara i geodeta, kao i studenata iz našeg grada i ostatka Hrvatske. Jubilarnim salonom ovo Društvo obilježava i 65 godina djelovanja pa su uz recentne projekte izloženi i radovi izvan navedenog dvogodišnjeg perioda.

Projekti su predstavljeni kroz fotografije, skice i nacrte koji objašnjavaju ne samo izloške, već i način gledanja na stvari, način crtanja te projektiranja predstavljenih autora.

Sigurno ste primijetili kako je Karlovac postao jedno divovsko gradilište. Mi u Društvu imamo osjećaj da se gradi kao nikada prije, što je s jedne strane izvrsno, a s druge strane moramo biti posebno oprezni oko toga što se i kako gradi. Ovaj salon prikazuje radove koji su shvatili osjetljivost situacije, prikazuje nam projekte osnovnih škola, vrtića, industrijskih hala, prometnih rješenja. Zbilja imamo jednu lepezu dobrih radova, istaknuo je Luka Lipšinić, tajnik DAGG Karlovac.

Imedika

U odnosu na neke prijašnje godine, Društvo je dosta toga promijenilo u svom radu i pristupu. Puno se više pažnje posvećuje organizaciji raznih edukativnih predavanja, u suradnji sa školama i vrtićima stavlja se naglasak na interakciju s djecom.

Započeli smo malo ozbiljniju i konkretniju suradnju sa Gradom i Županijom, što nas veseli, a moram reći i da su naši arhitekti dosegli jedan viši nivo u odnosu na prijašnje radove. Više se vodi brige o kvaliteti nego o kvantiteti, što je pohvalno, naglasila je predsjednica DAGG Karlovac Iva Mlinarević.

Naše Društvo uređuje i svoje prostore u Banjavčićevoj 8, to nam je sad zadatak, a u protekloj godini radili smo i na urbanističko – arhitektonskoj studiji za naselje Borlin. To je za naše Društvo jedan veliki napredak, rekao nam je predsjednik Kluba arhitekata DAGG Luka Krmpotić.

Na X. Karlovačkom salonu arhitekture održat će se i niz predavanja s područja arhitekture i umjetnosti, a predavači su Ida Križaj Leko, Dora Lončarić, Anamarija Podrebarac i Dora Kodrić.

Ples