KABA

Znanstveni kolokvij s međunarodnim sudjelovanjem u čast dr.sc. Milana Kruheka

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić održan je Znanstveni kolokvij s međunarodnim sudjelovanjem u čast dr. sc. Milana Kruheka. Okupilo se petnaestak respektabilnih izlagača iz zemlje i inozemstva koji su došli odati počast ovom velikom znanstveniku kojeg cijene ne samo kao kolegu i suradnika već kao i prijatelja.

Milan Kruhek (1940. – 2022.) bio je znanstvenik i bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, arheolog i povjesničar; objavio je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, znanstvenih knjiga i više stručnih i popularnih publikacija.

Bavio se i karlovačkom prošlošću, osobito u kulturno-povijesnim vodičima Franjevački samostan i crkva Presvetoga Trojstva, Stari grad Dubovac i Karlovačka zvijezda, a o kulturnoj povijesti grada pisao je kao suautor u monografiji Župa svetog Franje Ksaverskog, Karlovac – Švarča. Najposljetku je karlovačku povijesnicu obilježio kao autor i urednik u Karlovačkom leksikonu. Za trajno unapređivanje poznavanja karlovačke prošlosti dobio je Nagradu grada Karlovca 1998. godine.

U Karlovcu je bio među osnivačima Centra za istraživanje i ekspedicionizam “Braća Seljan” 1997., utemeljitelj Stola Družbe “Braća hrvatskoga zmaja” u Karlovcu 2001. te vijećnik Poglavarstva grada Karlovca 2005. – 2009. godine.

Svi mi koji smo ga poznavali, jako dobro znamo kakav je bio njegov rad, kakav je bio on kao čovjek. Svi oni koji su imali priliku raditi i stvarati s njim, posebno su počašćeni i vjerujem da ga nitko od nas nikada neće zaboraviti, naglasila je gradska pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

Sve što je radio, ostavio je za vječnost i na tome trebamo biti zahvalnio. O njegovoj širini i znanju ne treba puno govoriti. Bio je tolio samozatajan, skroman, građanski pristojan čovjek snažnog utjecaja na sve oko sebe i zbilja je mogao biti uzor mnogima, istaknula je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Ples