KABA

Marijo Delić o mentalnom zdravlju nogometaša – anksioznost, depresija i nesanica najčešći psihološki problemi

Zdravlje i sport međusobno su jako povezani, a sama činjenica da se cijela jedna primijenjena znanstvena disciplina u okviru psihologije bavi sportom, govori o ozbiljnosti zdravlja kod svakog sportaša, neovisno o tome je li amater ili profesionalac. Tema o kojoj se malo govori, a vrlo je značajna jest upravo mentalno zdravlje. Iste se dotaknuo Marijo Delić, član stručnog stožera Nogometnog saveza Karlovačke županije, djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i magistar sestrinstva, koji je u sklopu seminara trenera seniora i mladeži NSKŽ za natjecateljsku sezonu 2023./2024., održao predavanje na temu „Mentalno zdravlje nogometaša“.

– Najčešći uzroci mentalnih problema u sportaša su depresija, anksioznost, ovisnosti i sve češća pojava dopinga. Neki nogometaši su zbog tih ovisnosti upropastili svoje karijere. Imamo Georgea Besta, Maradonu, Mutua… Ova dvojica su bila na opijatima, dok je George Best uživao u alkoholu. Robert Enke, nažalost, ubio se zbog depresije. Dembélé koji je sad u PSG-u ima problema sa samopouzdanjem i depresijom, dok je Joe Šimunić jedan od rijetkih nogometaša u Njemačkoj koji je 2009. godine priznao da ima problem s nesanicom i depresijom, rekao je Marijo Delić.

FOTO: Unsplash

FIFA-ino istraživanje iz 2015. godine donosi nam zabrinjavajuće podatke o mentalnom zdravlju nogometaša, a na koje i danas mnogi zažmire i ne shvaćaju kao ozbiljan zdravstveni problem.

– 38% od 68 ispitanika, tj. aktivnih nogometaša i 35% bivših nogometaša imali su simptome tjeskobe i depresije u 4 tjedna prije tog testiranja. Znači, mjesec dana prije no što će se testirati, nogometaši su rekli da su imali simptome tjeskobe i depresije. Također je došlo do jednog jako bitnog podatka da nogometaši koji su pretrpjeli 3 i više ozbiljnih ozljeda u svojoj nogometnoj karijeri, imaju 2 do 3 puta veće izglede da razviju takva patološka stanja, ili depresiju ili tjeskobu, istaknuo je Marijo.

Čak 28% ispitanika patilo je od nesanice, a 9% aktivnih nogometaša priznalo je zloupotrebu alkohola. Umirovljenih nogometaša je u toj kategoriji 25%.

– Zbog visokog pritiska na sportaše i medijske eksponiranosti, dolazi do sve većeg utjecaja na sportaše i na njihovo mentalno zdravlje, dolazi do tjeskobe i depresije, a na kraju može doći i do kobnog ishoda. Mislim da je mentalno zdravlje jako bitan faktor u ostvarivanju sportskih ciljeva i da je za vas jako bitno da na vašim nogometašima prepoznate takve simptome, neka različita ponašanja i da se to što prije otkrije i počne rješavati sa strukom, naravno, mišljenja je Marijo.

FOTO: Unsplash

Kad kod nogometaša dođe do prijeloma kosti ili bilo kojeg zdravstvenog fizičkog problema, onda je društvo zabrinuto i govori o njegovoj ozljedi. No, kad je u pitanju psiha, svi imaju isto razmišljanje: „On je lijen i razmažen!“. Sve dok ne dođe do kobnih posljedica, društvo ne reagira. Nažalost, efekt je kratkotrajan, kao i svega čega se dotaknemo u našem društvu. Ne učimo iz prošlosti već istu ponavljamo. Čuvajte svoje mentalno zdravlje, jer najgora je borba ona sa samim sobom.

Ples