KABA

Lagano odbrojavamo dane do božićnih blagdana, no je li prerano za postavljanje ukrasa?

Gotovo da ne postoji osoba koje se ne veseli Božiću na sam njegov spomen. Zarazne pjesme poput „All I want for Christmas“ ili „You make it feel like Christmas“ već se mogu čuti na brojnim radijskim frekvencijama, a božićni artikli mogli su se pronaći na policama raznih trgovina čak i prije blagdana Svih Svetih. Zanimljivo, većina supermarketa i kafića također su ukrasila svoje prostore. Je li prerano, evo što misle naši sugrađani:

Fala Bogu da je prerano. Zna se kad se kiti. Kitimo dva mjeseca prije. Dobro da nisu u ljeti stavili ove ukrase pred Kaufland. To mora biti u 12. mjesecu. Druga polovica 12. mjeseca i onda se zna da polako dolazimo do Božića i novogodišnjih praznika. To je marketinški trik. Druge solucije nema. Na neki način oni moraju privući kupce. Da ne nabrajamo što će sve biti s tim svim akcijama, od lampica, kuglica do borova. To će biti tako. Tko bude bolje marketinški potkovan, taj će imati uspjeh. Ovi drugi će patiti. 

– Je, prerano je. Ja kitim na Badnjak, svaku godinu. 

– Prerano je. Prije Božića dva tjedna počinjem ukrašavati kod kuće. 

– Po trgovačkim dućanima ne idem, a u kafiće koje idem, nitko još nije okitio. Ukrašavam kad stignem, na Badnjak. 

Ulaskom u schengenski prostor i preuzimanjem eura kao novom službenom valutom plaćanja, svjedoci smo porastu cijena proizvoda i usluga. Hoće li naši sugrađani trošiti više ili manje za nadolazeće blagdane, evo što su odgovorili:

– Kako tko. Onaj tko ima, taj će trošiti kao i do sada. Ovi koji nemaju, oni će malo stisnuti, jer, nažalost, ono što je nekad bilo u kunama, to je danas u eurima. Ono što je bila jedna kuna, to je danas jedan euro. Mi iz te kože ne možemo pobjeći. 

– Ove godine ću trošiti manje, prema mogućnostima. Božić ću provesti sama kod kuće, a djeca će doći na ručak. Skromno. 

– Trošit ću ovisno o tome kakve će djeca imati želje. 

 

 

Ples