KABA

Dan inovatora u Nikola Tesla Experience Centru – Ravnateljica Marušić Britvec: “Cilj ove aktivnosti je dodatno promovirati inovacije i poduzetništvo u našoj županiji”

U Nikola Tesla Experience Centru održao se Dan inovatora. Nastavnici iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac i Obrtničke i tehničke škole Ogulin održali su učenicima predavanja „Lebdeća govornica“ i „Pametno ogledalo“ u kojima su predstavili rezultate svog dugotrajnog rada. Osim promocije centra, cilj je potaknuti mlade na upisivanje deficitarnih i tehničkih zanimanja koja većini učenika često nisu prvi izbor.

Učenici okupljeni u prizemlju Nikola Tesla Experience Centra pažljivo su slušali izlaganja gostujućih nastavnika o dosadašnjim inovacijama. Budući srednjoškolci u publici su postavljali pitanja izlagačima, želeći saznati nešto više o trudu kojeg su uložili da stvore ono što su postavili kao cilj. Ravnateljica Centra Martina Marušić Britvec objasnila je što su željeli postići današnjim Danom inovatora.

-Ovaj Dan inovatora danas je jedna od aktivnosti projekta Nikola Tesla Poduzetnički Centar. Cilj ove aktivnosti je dodatno promovirati i inovacije i poduzetništvo u našoj županiji i potaknuti mlade da idu tim putem, da prepoznaju škole koje im mogu omogućiti da budu inovativni. Važno nam je promovirati i naš Centar kao Centar Nikole Tesle koji je bio veliki izumitelj.

Marušić Britvec objasnila je da kontinuirano rade na promociji Centra u turističkom segmentu, odnosno pozivima potencijalnim posjetiteljima. Intenzivno se radi i na komunikaciji prema poduzetnicima, kako budućim, tako i sadašnjim na području županije. Za njih se organiziraju individualna savjetovanja i radionice. Najavljena su i nova događanja za poduzetnike u organizaciji Centra.

Zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar objasnila je kako županija potiče inovacije u školama.

-Zadnjih nekoliko godina Karlovačka županija je 9 novih zanimanja uvela u naše srednje strukovne škole. Htjeli smo djecu usmjeriti prema deficitarnim zanimanjima, stoga smo pokrenuli program “Ka Raddar”. Dakle, rad s darovitima, ali i rad u deficitarnim programima. U svaku osnovnu školu učenike 7. i 8. razreda subotom pošaljemo autobuse koji će prema inicijativi samih učenika, ali i njihovih profesora i ravnatelja, odabrati učenike koji će odlaziti u Tehničku školu Karlovac u zajednicu tehničke kulture, čak i u Gimnaziju. 

Hajsan Dolinar je pojasnila da su učenici na izbor imali programe iz robotike, mehatronike, strojarstva i elektrotehnike. U posljednjih godinu dana izrađivali su nove stvari svojim rukama, primjerice slagali robote, povezali ih s elektromotorima i žicama i kratko programirali kako bi stvorili svoj prvi robot. U Šumarskoj školi učenici su imali aktivnosti iz stolarskog programa gdje su zajedno s učenicima iz Mješovito industrijsko obrtničke škole gradili svoju kućicu.

Publika je nakon predavanja imala vođeni obilazak centra, a u 13 sati organiziran je domjenak.

 

Ples