KABA

Energetska obnova za ukupno 11 zgrada u Karlovcu – projekt vrijedan čak 5,4 milijuna eura

Svjedoci smo energetskih obnova zgrada diljem Karlovca. Osim gradske tvrtke Inkasator, projektima energetske obnove pohvalio se i Davor Petračić, kao jedan od upravitelja na području Karlovca. Ukupno je za 11 zgrada sklopljen ugovor, a većina njih nalazi se u Naselju Marka Marulića. Dvije zgrade su u četvrti Gaza, jedna je na Dubovcu i jedna na Rakovcu.

Predviđeni završetak trajanja radova na zgradama je tijekom iduće godine, kada je i službeni rok, dok će obnova zgrada na Dubovcu i Rakovcu završiti već ove godine.

-Projekt je vrijedan oko 5,4 milijuna eura, od čega je 3,3 milijuna eura bespovratnih sredstava. Svi izvođači, osim jednog, su iz Karlovca, tako da će taj iznos praktički ostati u plaćama radnika, a građani će dobiti uštedu od minimalno 50%  što se tiče toplinske energije. Zgrade na adresi Naselje Marka Marulića 3 i 5 dobit će i zasebno grijanje, odnosno samostalnu toplinsku stanicu. Grijat će se na plin, na kondenzacijski bojler, čime će dodatno smanjiti troškove stanovanja u svojim zgradama, objašnjava Petračić.

Na natječaju NPOO.C6.1.R1-I1.01 – Energetska obnova višestambenih zgrada, kako kaže, preferirale su se veće stambene zgrade s većim brojem stanovnika pa je tako Naselje Marka Marulića najviše i profitiralo.

Iduće godine na novi natječaj planiramo prijaviti nove zgrade u Karlovcu i nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti još sredstava i subvencija kako bi građani što više uštedjeli.

Ples