KABA

Objavljen javni natječaj za prvu zgradu u Hrvatskoj koja će sunčanom elektranom proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe

Grad Karlovac objavio je javni natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije – za pilot projekt postavljanja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi i to kroz osnivanje energetske zajednice. Naime traži se prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja sunčanom elektranom proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, a grad se nada da će to biti upravo jedna od karlovačkih zgrada.

Pilot projekti energetskih zajednica zaživjet će ne samo u Karlovcu već i Zaboku te Samoboru zahvaljujući europskom projektu Shares i Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske, ali samo Karlovac planira solarnu elektranu na višestambenoj zgradi.
Njoj će sufinancirati provedbu projekta s maksimalno 5.000 eura, odnosno, do 50 posto investicije. Osim financijske pomoći kroz subvenciju izgradnje sunčane elektrane, pružit će i stručnu pomoć u pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane (idejno rješenje, glavni projekt…) te ostalu stručnu pomoć potrebnu za uspostavu Zajednice potrošača vlastite obnovljive energije u višestambenoj zgradi. Tu zajednicu čine članovi suvlasničke zajednice.

Uvjeti koje zgrade zainteresirane za ovu subvenciju moraju ispuniti, kao i potrebna dokumentacija, te ostale pojedinosti dostupni su na stranici grada. Natječaj je otvoren do 17. prosinca ove godine.

Ples