Karlovački Čitateljski klub „Cheeta(j)!“ osnovan je 2016. godine i već se osam godina, jednom mjesečno, nalaze i analiziraju odabrana književna djela. Odlučili smo ih iznenaditi na jednom od njihovih sastanaka i saznati nešto više o samom klubu, njegovim članovima i aktivnostima.

Sanja Graša, knjižničarka Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i Knjižnice za mlade, a ujedno i moderatorica Čitateljskog kluba „Cheeta(j)!“, upoznala nas je s klubom i njegovim radom.

Naš čitateljski klub osnovan je 22. travnja 2016. godine, na dan kada se obilježava Dan hrvatske knjige. Klub broji desetak članovi, a pet nas je baš aktivnih. Uvijek primamo nove članove pa ako je netko zainteresiran slobodno nam se može pridružiti. Sastajemo se jednom mjesečno, zajednički biramo knjige i o njima raspravljamo. Cilj kluba nije samo rasprava o pročitanim knjigama i poticanje čitanja, već druženje, stvaranje opuštene atmosfere i razbijanje stereotipa o prostoru knjižnice kao nekom tihom i strogom mjestu.

U dogovoru s članovima, svaki mjesec odabiru književno djelo koje će pročitati i o kojem će raspravljati, neovisno o žanru i tome je li djelo hrvatske ili svjetske književnosti.

Jedan od kriterija je da imamo dovoljan broj primjeraka u našoj knjižnici, ali uvijek se možemo o svemu dogovoriti. Obično netko od članova, ili ja kao moderator, predloži naslov pa zajednički glasamo i odabiremo djelo.

Osim klasičnih sastanaka, često surađuju i s čitateljskim klubovima iz ostatka Hrvatske. Nekad su tu i putovanja i gostovanja, a na ovom druženju, prvi puta su ugostili čitateljski klub putem videopoziva.

Prvi put imamo sastanak putem videopoziva, s Čitateljskim klubom “Između redaka” iz Gradske knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ iz Koprivnice. Dogovorili smo se da ćemo raspravljati o knjizi “Ahilejeva pjesma” autorice Madeline Miller. Svakako jedno zanimljivo i drukčije iskustvo.

Čitateljski klub „Cheeta(j)!“ uvijek je otvoren za nova lica i ideje, a kako bi se članom postalo, potrebno je jednostavno pojaviti se na sastanku koji se održava jednog utorka u mjesecu, u 18 sati. Dodatne informacije mogu se potražiti i na njihovoj FB stranici ili putem e-maila sanja@gkka.hr.